Myte 4: Det er kursmanipulation, hvis man spreder usande informationer om et børsnoteret firma

Sandt eller Falsk? DELVIST SANDT

INVESTERING

Alle usande oplysninger er ulovlige i det omfang, at de er egnede til at påvirke kursen. Alle spekulationer og gætterier, som man måtte videregive i et offentligt debatfora, er strafbare, hvis man ikke gør opmærksom på, at det er rene gætterier. Og hvis man foregiver at være en særlig troværdig person med særlig viden, så kan det være strafbart at fremsætte mere eller mindre kvalificerede gæt.

Eksempelvis må man ikke påstå, at ens fætter er ansat i regnskabsafdelingen i Vestas og har fortalt om, at pengene bare vælter ind, og man derfor vurderer, at det går kanongodt for Vestas. Så kan man blive dømt for kursmanipulation, hvis det ikke passer (og modsat kan man i øvrigt blive dømt for ulovlig videregivelse af insiderviden, hvis det rent faktisk passer). Men det er lovligt at kommentere og analysere offentlige fakta.

Det er lovligt at vurdere oplysninger og komme med sine egne holdninger og analyser samt at promovere sine holdninger til et værdipapir. Det skal bare være klart, at det er ens egne helt subjektive gætterier og vurderinger.

Tags

Cxense Display