Mystik om den lange obligationsrente

Det er fortsat et åbent spørgsmål, om den økonomiske vækst er varig eller ej. Aktiemarkedet signalerer fortsat tro på solid økonomisk vækst, men andre signaler peger i retning af en ny økonomisk nedtur.

INVESTERING

Hvorfor falder den lange obligationsrente i USA? Aktiemarkedet signalerer fortsat tro på solid økonomisk vækst og risiko for stigende inflation. Men udviklingen i den lange rente fortæller en helt anden historie.

I den seneste udgave af AktieUgebrevet beskrev vi første gang fænomenet med den faldende lange rente: Spørgsmålet er, om vi i virkeligheden er på vej mod en periode med deflation – faldende priser – og vigende økonomisk vækst?

Eller er de faldende lange renter blot udtryk for, at de store banker låner billige penge i nationalbankerne og køber obligationer – i stedet for at købe mere risikofulde aktier?

Under alle omstændigheder passer den faldende obligationsrente langt fra med billedet om et kæmpeudbud af statsobligationer til at finansiere hjælpepakker og positive vækstforventninger.

Andre signaler
Men er der så andre signaler, der peger i retning af en ny økonomisk nedtur? Svaret er: Ja.

For det første er det bemærkelsesværdigt, at den korte amerikanske forward rente fortsætter med at falde. Det afspejler mere tro på kommende rentenedsættelser end det modsatte.

For det andet er fragtraterne for tørlast, Baltic Dry Index (BDI), faldet knap 40 % de seneste måneder, hvilket kan være et forvarsel om en forestående økonomisk nedtur.

Vi bemærker, at BDI historisk ofte er faldet tilbage nogle måneder før aktiemarkederne begyndte nedturen. Om sammenhængen holder denne gang er ikke til at sige, men det er absolut en mulighed.

For det tredje er det kinesiske aktieindeks for Shanghai børsen forsat 15 % under toppen i starten af august. De kinesiske aktier er dog den seneste uges tid steget 10 %, så der kan være en vending på vej. Men det kan også være, at der er tale om en almindelig positiv korrektion i en længere nedtur.

For det fjerde viste ABC News’ forbrugertillidsmåling igen et kraftigt fald i den amerikanske forbrugertillid.

Til gengæld viste den bredere måling fra Michigan Sentiment i fredags fremgang i forbrugertilliden. ABC’s måling foretages hver uge, mod Michigans måling hver måned.

Vi vil derfor nøje overvåge målingen fra ABC i denne og kommende uger – for at efterprøve om, der er tale om en mere varig tendens.

For det femte tyder intet på, at det aktuelle opsving drives af reel efterspørgsel fra private eller virksomheder. Der er tale om et gældsdrevet opsving understøttet af offentlige hjælpepakker og genopbygning af lagre. Hverken erhvervslivets investeringer eller privatforbruget har gjort noget overbevisende comeback.

For det sjette er billedet på aktiemarkedet fortsat meget mikset: Ingen udvalgte brancher leder aktiemarkederne frem, og omsætningen er ikke specielt overbevisende.

Endelig er der ingen tvivl om, at aktiemarkederne nu spejder efter klare beviser på, at der ikke blot er tale om, at den økonomiske nedtur er bremset, men at økonomien er på vej mod solid, varig fremgang – for det er det scenarie, der nu ligger i aktiemarkedets forventninger.

Vigtige nøgletal på vej i den kommende uge
I den kommende uge kommer en række vigtige signaler, der kan sige noget om retningen fremad:

Tirsdag kl. 14.30 kommer der data for detailsalget i USA; hvor analytikerne excl. auto forventer plus 0,4 % mod minus 0,6 % måneden før. Vi forventer en skuffelse her, som kan sende aktierne ned.

Onsdag kl. 14.30 kommer data for udviklingen i forbrugerpriserne (core CPI), hvor analytikerne forventer 0,1 % – mod det samme måneden før. Her er der risiko for, at prisudviklingen bliver nul eller negativ på grund af prispres og overkapacitet i fremstillingsindustrien. Det er netop dette scenarie, som kan udvikle sig til en ødelæggende deflation.

Samtidig vil det lægge pres på virksomhedernes overskud, at engrospriserne nu stiger markant, men det gør slutsalgpriserne ikke. Hvis ikke forbrugerne betaler prisen for stigende råvarepriser, må virksomhederne selv gøre det.

Endelig kommer der onsdag kl. 15.15 data for industriproduktionen, hvor analytikerne forventer plus 0,7% – mod 0,5% måneden før. Vi forventer det samme som analytikerne eller bedre, da lageropbygningerne uden tvivl har sat gang i fremstillingsindustrien igen.

Vi anser det for mindre sandsynligt, at der kommer brud op gennem den stigende trendlinie, som kan trækkes fra medio maj til i dag. Derfor ser vi som best case herfra små kursstigninger, indtil der kommer en afklaring, om den økonomiske vækst er varig eller ej. Vi hælder fortsat til det sidste.


AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer.

Følg med når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et fire ugers prøveabonnement og få samtidigt aktieskolebogen ‘Tjen en million på aktier’ tilsendt med posten.
Aktieugebrevet

Tags

Anbefalede artikler