Markedet tror på ny stor vækstpakke i USA

Der er lagt op til nogle højdramatiske uger, når USA skal forsøge at styre uden om en ny økonomisk recession. Det vil påvirke aktiekurserne.

INVESTERING

Den amerikanske vækstopbremsning er nu så stejl, at aktiemarkedet i stigende omfang begynder at tage højde for en ny stor amerikansk vækstpakke.

Fredagens udtalelser fra den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, blev da også udlagt positivt af aktiemarkedet, som lige efter nogle flere elendige økonomiske nøgletal påny blev “talt op”.

Kl. 14.30 dansk tid fredag kom blandt andet reviderede BNP-tal for andet kvartal, der blev revideret kraftigt ned, fra 2,4 procent til 1,6 procent. Og det var altså andet kvartal, hvor de økonomiske nøgletal ikke var så ringe endda.

I det igangværende tredje kvartal er USA’s økonomi med 98 procent sikkerhed røget direkte ud i en dyb økonomisk recession. Og det er baggrunden for, at Bernanke nu begynder at berolige markederne med, at centralbanken hverken vil acceptere deflation eller en ny dramatisk vækstopbremsning.

Altså heller ikke selvom nedturen allerede er i fuld gang.

Situationen vil gøre de næste tre – fem uger højdramatiske, fordi de amerikanske myndigheder står overfor nogle enorme dilemmaer, som også får central betydning for finansmarkederne. Skal de amerikanske myndigheder fortsætter med at sprøjte likviditet ud i systemet – og trykke penge, med stigende risiko for en styrtdyk i tilliden til USD-dollar (hvilket vil give et dramatisk fald i USD-dollar)?

Samtidig er der risiko for, at mere likviditet ikke vil have nævneværdig betydning for økonomien.

Vækstpakke er alternativet

Alternativet er, at Obama iværksætter en enorm vækstpakke med jobprojekter som i 30’ernes USA.

Dette vil give nye arbejdspladser, men finansieringen med obligationer vil kunne få de amerikanske renter til at tordne i vejret på grund af et kæmpeudbud af obligationer.

Er det frygten for dette scenarie, der fik den 10-årige US-statsobligation til fredag at stige mere end set i mange måneder?

På kun tre dage er den amerikanske obligationsrente steget faretruende 0,3 procent, og vi frygter, at markederne nu er i gang med at sende de lange renter op i markant højere niveauer (måske er det nu, der skal omlægges boliglån til lang fast rente?)

Eller vil de amerikanske myndigheder lade tingene køre sin skæve gang med stor risiko for deflation, en ny langvarig recession og markant stigende arbejdsløshed?

Næppe.

Det paradoksale er, at sidste uges økonomiske ekstremt ringe økonomiske nøgletal understøtter forventningen om nye store stimulanspakker. Og det vil selvfølgelig på den korte bane (tre – ni måneders sigt) få aktiemarkederne til at stige.

Som eksempler på sidste uges skuffende økonomiske nøgletal kan nævnes yderligere fald i forbrugertilliden fra University of Michigan, et markant fald i ordreindgangen efter varige goder, ikke mindst kapitalgoder, som er en ledende indikator for erhvervslivets investeringer.

Også de seneste data for det amerikanske boligmarked viste et dramatisk fald i salget, og så bør det reviderede tal for BNP-væksten i andet kvartal gentages – 1,6 procent.

Ekstremt vigtigt nøgletal onsdag

Allerede onsdag kommer et nyt ekstremt vigtigt nøgletal, nemlig måling af erhvervstilliden hos de amerikanske indkøbschefer ISM-indikator.

Den offentliggøres på onsdag kl. 16.00 dansk tid, og vi forventer en stor skuffelse i forhold til markedets konsensusforventning på 53,0 – mod 55,5 sidste gang.

Vi vil dog særligt kigge på delindikatoren for ordreindgang, som er mere fremadrettet end den samlede score.

Det interessante er, at aktierne kan reagere både negativt og positivt på en skuffende ISM-score, der falder mere end forventet.

Markedets logik kan meget vel blive, at en ringe score blot vil lægge endnu mere pres på myndighederne for at kick-starte en ny stor hjælpepakke.

Og det vil umiddelbart være positivt for aktierne, selvom det igen – igen vil være som at pumpe smertestillende medicin i en dødssyg mand, frem for at gennemføre det store nødvendige kirurgiske indgreb.

Omkring udviklingen på aktiemarkederne er vi kun sikre på én ting: Enten vil aktierne spurte opad mod 1220 – med ca. 15 procent, eller også vil de falde dramatisk tilbage, indtil der komme en konkret melding om en ny stor vækstpakke.

De kommende uger skal man altså som investor være ekstremt meget oppe på dupperne overfor overraskende begivenheder i USA – politisk, økonomisk og finansielt.

Vores kortsigtede vurdering er, at 1060 for SP500 bliver et meget vigtigt pejlemærke de kommende uger. Holder dette niveau (efter brud opad fredag) vil vi begynde at forberede os på en kommende aktieoptur.

Se tidligere aktieugebreve


 

 

Tags

Anbefalede artikler