Lettelse efter japansk atomfrygt løfter aktier

Udviklingen i Japan og Mellemøsten tegner et grumset billede for aktiemarkederne, hvor billedet hurtigt kan ændre sig i både positiv og negativ retning

INVESTERING

Selvom faren på ingen måde er overstået efter frygt for radioaktive skyer over Tokyo, har de seneste dage givet anledning til en vis lettelse.

En god temperaturmåler på situationen i Japan har været den japanske Nikkei aktiefuture, som fredag steg til 9245 mod onsdagens lavpunkt omkring 8200.

Men det japanske indeks er langt fra tilbage på niveauet før jordskælvet omkring 10.800.

Japansk genopbygning

På lidt længere sig vil det booste japansk økonomi, at man nu skal i gang med en genopbygning af de ødelagte kystbyer. Det vil give øget aktivitet, som på mange måde vil neutralisere mange af de andre negative effekter i kølvandet på de seneste ugers naturkatastrofer og atomreaktoruheld.

Men hvad sker der så, når aktiemarkederne har indstillet sig på de nye forhold, og den naturlige positive korrektion efter de seneste ugers markant øgede usikkerhed og nervøsitet toner ud?

Herefter vil markedet vende kikkerten tilbage på de drivkræfter, der var i spil før den japanske naturkatastrofe. Og vi finder det i den sammenhæng afgørende, at det amerikanske aktiemarked allerede før den japanske tsunami var på vej ned ad bakke.

Et vigtigt målepunkt for os er fortsat det vigtige amerikanske halvlederindeks sox.x, som allerede var på vej ned under 50 dages glidende gennemsnit.

Vi bemærker, at de seneste dags comeback for aktierne ikke har trukket halvlederindekset nævneværdigt fremad. Sox.x ligger aktuelt på 420 mod 50 dages glidende gennemsnit ca. 6 – 7 % højere oppe i 446.

Vi mener, at det mellemlange glidende gennemsnit skal brydes for at bekræfte en ny langsigtet stigende optrend.

Fald i den korte rente

Et andet vigtigt målepunkt lige nu er den korte amerikanske rente, som den seneste halvanden uge er dykket fra et niveau omkring 1,4 % til omkring 0,7 %.

Også den lange amerikanske obligationsrente er faldet markant tilbage over den seneste halvanden måned – fra 3,7 % til 3,3 %, og der synes nu at være tale om en vending i den overordnede trend.

Det opfatter vi på den måde, at markedet nu ser et tilbagefald i den økonomiske vækst i USA.

Andre signaler på den udvikling understøttes af denne uges data for industriproduktionen i februar, som overraskende faldt 0,1 % og vigende forbrugertillid.

Samtidig kom der igen meget negative data for udviklingen på det amerikanske ejendomsmarked, hvor nye byggetilladelser og byggestart af boliger kom ud markant ringere end forventet.

Samlet blev billedet også bekræftet af den seneste udvikling i Citigroups Economic Surprice Indicies, som måler på de faktiske makroøkonomiske data i forhold til analytikernes forventninger.

Siden september sidste år har dette signal været stigende positivt, men det er vendt de seneste uger.

Opbremsning i den økonomiske vækst

Afgørende drivkræfter for den makroøkonomiske udvikling de kommende måneder vil, efter vores vurdering, fortsat være stigende inflation, herunder pres på virksomhedernes indtjening på grund af højere råvarepriser og højere energipriser.

De amerikanske skatterabatter udløber. Og derfor ser vi en ny opbremsning i USA’s økonomiske vækst.

Meget afgørende for udviklingen bliver også den eventuelle opbremsning i den kinesiske vækst.

De seneste ledende indikatorer har peget i retning af en vis opbremsning de seneste måneder.

Det kinesiske Shanghai-indeks har den seneste måned ikke vist nogen klar retning. Det ligger aktuelt lige under 20 dages glidende gennemsnit, men over 100 og 200 dages glidende gennemsnit.

Ofte er udviklingen i metalråvarepriserne en god indikator for, hvad der sker i kinesisk økonomi. Over de seneste to uger har CRB Metal været faldende med 5 %, dog med pæne plusser de seneste dage.

Så det er muligt med et comeback de kommende uger, og det vil vi holde godt øje med.

Grumset billede

Samlet synes der altså foreløbig kun at være tale om en moderat opbremsning i kinesisk økonomi.

Vores bundlinje er derfor lidt grumset. Men med øget vægt mod en mere negativ økonomisk udvikling.

Vi vil dog fortsat følge de centrale økonomiske nøgletal tæt, da billedet hurtigt kan ændre sig i både positiv og negativ retning efter den seneste udvikling, hvor de finansielle markeder er blevet markant påvirket af en forøget risikopræmie på grund af Japan og også Mellemøsten.

Se tidligere aktieugebreve


 

Tags

Anbefalede artikler