Lav din egen sikre aktieobligation

Få del i stigningerne på aktiemarkedet, og opnå garanti mod at tabe penge på investeringen. Sådan lyder bankernes budskab, når de sælger aktieindekserede obligationer. Men du kan selv lave det samme produkt meget billigere.

INVESTERING

‘Side 1: Lav din egen sikre aktieobligation’

Et af bankernes store salgshit er de såkaldte strukturerede produkter, som tusindvis af private investorer har kastet sig frådende over.

 

Kategorien af produkter omfatter bl.a. aktieindekserede obligationer, råvareobligationer og renteprodukter. Er der eksempelvis tale om en aktieindekseret obligation – også kaldet en aktieobligation – får du som investor en garanti mod at tabe mere end højst 4-5% af dit indskud, mens du samtidig har mulighed for at modtage en andel af kursstigningerne på aktiemarkedet.

 

Konceptet kan fx være, at hvis du køber en aktieindekseret obligation for 105 kroner i dag, er du sikker på at få mindst 100 kroner retur om 5 år. Udvikler markedet sig gunstigt, kan du få meget mere. Det lyder umiddelbart besnærende for de pri- vate investorer, der hader risikoen for tab og elsker muligheden for gevinst. Men der er gevaldige ulemper.

 

Tre ulemper
For det første har du som investor ikke en kinamands chance for at gennemskue, om pris og betingelser på en aktieobligation eller et andet struktureret produkt er fastlagt på rimelig vis.

 

Din eneste mulighed er simpelt hen at stole på, at banken har gjort sit arbejde ordentligt og derfor kan tilbyde en fair handel.

 

For det andet betaler du en vis sum til banken i direkte omkostninger, hvilket mindst beløber sig til ca. 1% årligt.

 

For det tredje beskattes en evt. fortjeneste som kapitalindkomst med op til 59% i skat, mens du ved en direkte investering i fx aktier opnår en langt mere lempelig beskatning.

 

Vi har derfor set på, hvilke muligheder den almindelige investor har for at efterligne en aktieobligation og dermed opnå nogenlunde de samme fordele, som bankerne slår på i deres markedsføring af aktieobligationerne: sikkerhed mod tab og mulighed for en pæn gevinst. Oven i hatten vil du alt andet lige få et højere nettoafkast i kraft af lavere omkostninger og en mere attraktiv beskatning af afkastet.

 

For at nå dette mål kræves et passende miks af aktier og obligationer, hvorefter du vil være ganske godt kørende. Det er købet af obligationer for størstedelen af pengene, der sikrer, at investor i fremtiden er garanteret et minimumsbeløb – eksempelvis det beløb, investor har investeret i dag. Købet af aktier eller aktieoptioner for en mindre del af det samlede beløb skal så give investor mulighed for at få et pænt afkast foruden det indskudte beløb.

‘Side 2: Lav din egen sikre aktieobligation’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display