Laos: Ny Fondsbørs åbnet med store stigninger

INVESTERING

Ventilation
Du og din familie afgiver dagligt ca. 10 liter vand til indeklimaet­. Der skal luftes ud, for at denne fugt ikke bliver hængende og udvikler sig til skimmelsvamp. Det er derfor vigtigt at indtænke ventilationen allerede i projekterings­fasen af byggeriet. Hvor det er muligt, bør du anvende­ naturlig­ ventilation, hvor luften tilføres og fjernes gennem vinduer, døre, udluftningsventiler. Den bedste løsning er at installere et såkaldt varme­genvindingsanlæg. Det genbruger ca. 80-90 % af varmen og sørger samtidig for frisk luft og lav luftfugtighed indendørs.

Elektricitiet
I den gennemsnitlige husholdning bruges ca 45 % af elforbruget på hårde hvidevarer. Det kan altså i høj grad betale sig fra starten af at indrette den nye bolig med A-mærket hårde hvidevarer. Du sparer 10-30 % af elforbruget ved at vælge en A-mærket hård hvidevare frem for en B-mærket hård hvidevare.

Det næsthøjeste elforbrug står belysningen for. Her bør du vælge lamper og andre lyskilder med lavenergi-pærer, hvor det er hensigtsmæssigt – fx i bryggerset, udenfor og i en eventuel garage.
Lysdioder er inde i udvikling, og med en ekstremt høj levetid er de meget energivenlige.

Når du bygger nyt, kan du indtænke et intelligent styresystem til husets elektriske apparater. Både ude og inde kan det fx tænde og slukke lys automatisk, når det registrerer bevægelse, og du kan få installeret en boks ved siden af hoveddøren, så du kan slukke for alle elektriske apparater i hele huset, når du tager hjemmefra. Hvis vi spreder energiforbruget ud over døgnet, undgås en overbelastning af energiproduktionen, som bidrager til større udslip af CO2.

Vand
Badeværelset er det centrale rum i boligen, når vi snakker vandforbrug. Over 60 % af vandforbruget i en gennemsnitlig husholdning går til bad og toiletskyl. Derfor­ er det et must at købe vandbesparende armaturer og toiletter til et helt nyt hus. Brusere bør være med termostatisk blandearmatur. En såkaldt perlator blander luft i vandet, og giver en vandbesparelse på op til 50 %.

Når du vælger­ et toskyls-toilet med 3/6 liters skyl, opnår du en vandbesparelse­ på ca. 50 % i forhold til ældre toiletter. Det er også en god idé at installere en vandalarm, som sladrer om bla. utætte rør og dryppende vandhaner, ligesom den helt igennem bæredygtige løsning er at opsamle og rense regnvand og genanvende det til toiletskyl, tøjvask, havevanding og bilvask.

Varme
Udgifterne til opvarmning er langt den største energiudgift på boligbudgettet. Samtidig er det et område, hvor der er rigtig mange penge at spare. Hvis du allerede har vendt dit hus rigtigt i forhold til solens gang over himlen, er du godt på vej. Huset skal naturligvis også være godt isoleret, helst med bæredygtige materialer, og alle vinduerne­ bør være med energiglas – alene disse to tiltag kan reducere dit samlede varmeforbrug med op til 70 %. Solfangere eller solceller på taget og solvægge på de facader får dig endnu længere, hvad angår udnyttelsen af den passive solvarme.

Anbefalede artikler

Cxense Display