Langers Skarpe Aktietips

Alt hvad du skal vide i denne uge.

INVESTERING

Vores generelle bekymring for aktiemarkederne

Er dels, at ugens melding fra Den Europæiske Centralbank kan blive en "game changer" – på den måde, at markederne havde postet meget store forventninger i netop denne melding, som en ny generator af likviditet til de globale finansmarkeder.

Mens USAs og Japans centralbanker nu har udspillet deres roller på dette område, var alle æg lagt i kurven for at ECB leverede varen. Det skete ikke. På den helt korte bane er det spørgsmålet, hvor meget det kommer til at betyde, at ECB’s Draghi fredag eftermiddag ved en tale i New York forsøgte at lappe på ”fejlmeldingen” ved at sige, at der ikke nødvendigvis er en tidsgrænse på obligationsopkøbene.

Men én ting er endnu engang blevet slået fast: Aktiemarkederne styres nu stort set kun af centralbankernes planøkonomiske QE-programmer, herunder af udviklingen i Euro/USD. Man kan nærmest glemme alt andet omkring makroøkonomi og udvikling i selskabernes overskud, i hvert fald lige nu og her.

Beskæftigelsestal i USA løfter markedet

For amerikanske aktier er der opstået den besynderlige situation, at aktierne nu både stiger efter godt nyt og efter dårligt nyt fra makroøkonomiske nøgletal: Kommer der dårligt nyt, tolkes det som en indikation på, at den amerikanske centralbank alligevel ikke øger den korte rente den 17. december. Og det løfter aktierne. Kommer der godt nyt, eksempelvis som det skete med pæne beskæftigelsesdata i denne uge, opfattes det også positivt, fordi fremgang i erhvervslivet på sigt vil løfte selskabernes overskud. Og det løfter også aktierne. I denne uge var det altså en positiv nyhed, som gav et aktieløft.

Vi tror ikke denne sammenhæng er holdbar af to grunde: For det første er beskæftigelsestallene en lagging indikator, som siger noget om, hvad der er sket bagudrettet. Til gengæld er de ledende indikatorer fra de amerikanske indkøbschefer i ISM meget svage, og det vil sætte sig senere i både virksomhedernes overskud og beskæftigelsen.

For det andet vil markedets fokus snart vende mod den kommende renteforhøjelse, hvor analytikernes konsensus nu lyder på 75 % sandsynlighed for en renteforhøjelse. Det kan meget vel sende chokbølger gennem finansmarkederne, fordi man så begynder at kigge frem mod næste renteforhøjelse.

Pas på bankaktierne

Efter et regnskabsmæssigt meget svagt 3. kvartal for de danske banker, er der ikke udsigt til meget bedre regnskaber for 4. kvartal. De faldende rentemarginaler er muligvis stabiliseret, men der er fortsat ikke kommet mere gang i udlånet. Obligationsrenterne er fortsat ekstremt lave, og der har ikke været særlige gevinster på den konto. Udlåns-tabene er antageligt fortsat på et lavt niveau.

Men måske begynder bankerne allerede nu at forberede sig på kommende skrappere hensættelsesregler, hvor de også skal hensætte til fremtidige forventede tab, altså efter en vurdering som går videre end den aktuelle ”objektiv indikation”- vurdering af svage udlån. Der er imidlertid to store jokere omkring aktiekursudviklingen: Hvor meget vil bankerne tilbageføre af tidligere hensættelser, som alligevel er tabstruede, og hvor meget vil de betale i udbytte for at please aktionærerne i en ellers mat tid?

Har B&O kastet håndklædet i ringen og sælger i bidder?

B&O aktien har på det seneste været på en imponerende kursrejse mod nye højder. Kursfesten er angiveligt udløst af, at hele eller dele af virksomheden kan være på vej til at blive solgt. Selv har B&O kun fortalt, at selskabet har modtaget flere henvendelser, og at man er i dialog med interesserede parter.

En opsplitning vil antageligt blive vanskeligt, for hvor skal selve B&O brandet så lægges? Vi kan imidlertid godt se, at B&O frasolgt i enkeltbidder kan give mening.

Her er vores hurtige skud på, hvad der kan komme til at ske: Hele eller dele af B&O lydteknologi sælges til GN Store Nord, som også er aktive på lyd inden for GN Resound. B&O Play sælges til Apple eller tilsvarende global distributør. B&O’s TV-forretning kan måske sælges til en stor global operatør, alternativt nedlægges denne forretning. Endelig sælges også Icepower. Om det hele kan indbringe ca. 3,5 mia. kr. er vi dog meget i tvivl om. Efter vores vurdering er der i den aktuelle værdiansættelse indbygget meget gavmilde forudsætninger.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATISTILMELD HER

Tags

Anbefalede artikler