Langers Skarpe Aktietips

Alt hvad du skal vide i denne uge.

INVESTERING

En ekstremt positiv fredag på aktiemarkederne

De danske og udenlandske aktiemarkeder gik meget stærkt frem fredag. Det var der især fire grunde til:

  • For det første steg oliepriserne meget markant, og de fortsatte fredag aften efter dansk lukketid, muligvis betinget af tekniske og oversolgte årsager.
  • For det andet kom der fredag positive PMI data fra indkøbscheferne i USA og Europa, som understøtter fortsat moderat positiv vækst i begge regioner.
  • For det tredje har senest den europæiske centralbank udmeldt, at der måske kommer flere pengepolitiske stimulanser - måske til marts.
  • Endelig – som vi tidligere har påpeget – havde både tyske DAX og amerikanske S&P 500 nået de bundpunkter, som også blev ramt ved de negative korrektioner i oktober 2014 og september 2015. Med andre ord var der her en stærk teknisk betinget støtte.

Kombinationen af disse faktorer styrede aktiemarkederne op fredag, og der kan være mere forude.

Men kører aktiemarkederne så hele vejen op til den tidligere top?

Det kan vi med meget stor sikkerhed svare nej til. Vi forventer, at vi får en kortsigtet solid korrektion op, måske på yderligere 5-7 %, måske mindre. Der er nye kortsigtede drivkræfter, og markederne er kortsigtet oversolgte. Men vi ser nogle overordnede drivkræfter nedad, som ikke lige forsvinder.

Blandt andet er der fortsat en ny rentecyklus undervejs fra den amerikanske centralbank med stigende korte renter. Selvom markedet ikke indregner stor sandsynlighed for fire renteforhøjelser i år, så er det en historie, som fortsat vil lure under overfladen.

Hertil kommer, at det kinesiske vækstproblem og den overophedede banksektor fortsat er der. Mange markedsdeltagere forventer, at de kinesiske myndigheder hen ad vejen vil devaluere den kinesiske Yuan ganske markant for at styrke kinesiske virksomheders eksportkonkurrenceevne, og det vil ramme både amerikanske og europæiske virksomheder som en forhammer. Den kinesiske valuta har været under pres i ganske lang tid, og intet tyder på, at det er slut her.

En stille bekymring

Fredagens nettohandel var præget af meget svag omsætning. Selvom fredagens aktiekursstigninger nærmest var overvældende efter en deprimerende start på aktieåret 2016, skal man ikke svinge alle forbehold bort med det samme.

Vi bemærker, at fredagens kursstigninger på det danske aktiemarked skete under meget tynd nettohandel. De udenlandske finanshuses samlede nettokøb var på sølle 36 mio. kr. De generelle kursstigninger var altså præget af relativt få nettokøbere, men endnu færre nettosælgere. Og hvem skulle også sælge ud, når det nu endeligt ser ud til at gå lidt bedre?

Det betyder bare, at kursstigningerne indtil videre er baseret på et meget skrøbeligt fundament. Udlandets største nettokøb skete i øvrigt i TDC, Tryg, Danske Bank, Novozymes, Coloplast, Chr. Hansen og Novo. Altså ikke de aktier der steg mest.

Men hvem drev så A.P. Møller-Mærsk og FLS op?

Velkendt er det, at begge aktier er blevet styret kraftigt ned af svagere markedsforhold, afledt af faldende oliepriser, faldende fragtrater og faldende metalråvarepriser. Eksempelvis stigningen i APM var alene afledt af store nettokøb gennem Danske Bank, Handelsbanken og Nordea. APM’s opkøb af egne aktier kan altså have spillet en rolle.

I øvrigt var udenlandske investorer meget store nettosælgere med et nettosalg for næsten 100 mio. kr. Et tankevækkende mønster, der bør give anledning til ekstra agtpågivenhed: Udlandet tror altså ikke, at APM aktien har nået bunden.

FLS-aktiens himmelflugt blev drevet af et nettokøb på kun 17 mio. kr. fra Nordea, og udlandet nettokøbte for 8 mio. kr. Det lille udenlandske nettokøb i FLS kan være begrundet i, at udlandet begynder at ryste på hånden omkring de meget store udenlandske shortpositioner i FLS aktien. Der er altså potentiale til et voldsomt short-squeeze, hvis FLS aktien vinder yderligere styrke.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

Tags

Anbefalede artikler