Langers Skarpe Aktietips

Sorte skyer trækker ind over aktiemarkedet, og der er mulighed for, at markedet holder en pause for at lodde stemningen.

INVESTERING

Største nedtur på aktiemarkederne i to måneder

Efter et mindre negativt oplæg torsdag eftermiddag, fortsatte aktiemarkederne ned fredag, også efter dansk lukketid kl. 17.00. Der er altså overhængende risiko for, at det danske aktiemarked åbner negativt mandag morgen. Herefter bliver det afgørende, om den traditionelle eufori igen tager hurtigt over, eller om markedet tager en pause for at lodde stemningen. Scenariet med et hurtigt comeback er absolut en mulighed, fordi det har kunne betale sig at købe op ved ethvert tilbagefald de seneste måneder. 

Logikken har været, at centralbankerne jo holder hånden under markedet, så derfor er det bare med at købe ekstra ind ved svagheder i markedet. Vi ser dog denne gang, at det kan udvikle sig lidt anderledes negativt, i hvert fald på den korte bane. Vigtige pejlemærker bliver om det styrende europæiske aktieindeks, tyske DAX, kan holde stand ved lukkekursen fredag aften omkring 10.450. Dette ser vi som en ekstremt vigtig støtte. Næste pejlemærke opad er 10.650, som skal brydes for at føre markedet tilbage i en optrend. Også det amerikanske marked viser betydelig svaghed, og S&P Future tester den tidligere historiske top omkring 2120. Hold øje med dette niveau.

Derfor kan det være anderledes denne gang

Vi har vænnet os til, at centralbankerne holder hånden under aktierne med alverdens kunstige stimulanser, fordi de er bange for at det skrøbelige korthus falder sammen. Velkendt er det, at aktiemarkedet og obligationsmarkedet er midt i en historisk boble, som er pustet op af centralbankernes planøkonomiske opkøb af værdipapirer for tusindvis af milliarder. 

På det seneste har markedet øget forhåbningerne efter flere stimulanser, fordi europæisk økonomi igen er ved at bremse op. Derfor var der store forventninger til Draghi fra den europæiske centralbank, der i denne uge holdt rentemøde. Men der kom ikke mere stimulans på bordet. Den naturlige reaktion er: Skuffelse. Og det sætter sig nu i markedet. 

Men ikke nok med det: I USA har markedet og centralbanken bevæget sig i hver sin retning omkring forventninger til den korte rente. Markedet har ikke troet på en forhøjelse af renten. Centralbanken har senest øget retorikken omkring en mulig renteforhøjelse allerede til september. Også det har taget noget af den positive stemning ud af markedet. Og så længe, at dagsordenen på aktiemarkedet er ?skuffelse? over centralbankernes mere ædruelige holdning til flere stimulanser, så kan aktierne falde. Og der er langt ned til fundamentale fornuftige værdiansættelse i forhold til den svage globale økonomi.

Men bare rolig: Centralbankerne kommer på banen igen

Både den amerikanske og den europæiske centralbank er så skrækslagne for et nyt finanskrak, at de vil komme på banen med nye beroligende meldinger om flere stimulanser og måske ?helicopter money? til os alle, hvis aktierne for alvor begynder en stejl nedtur. Og det er her vi skal være parate til at købe op igen. Og hvornår kommer vi så i den situation igen? 

Selv om centralbankernes pengeudpumpning nu gør mere skade end gavn, er de fanget i fælden. Stimulanserne virker nemlig ikke. De puster kun de finansielle bobler endnu mere op. Og hvor ender det så? Man kan håbe at de seneste (gentagne) signaler om behovet for strukturelle reformer og finanspolitiske lempelser i EU landene finder fodfæste hos de handlingslammede politikere. 

Herhjemme har vi fået et erhvervspolitisk udspil, som er det mest visionære og nytænkende i ti år. Men igen ser det ud til at der går ideologi og værdipolitik i det, så det hele falder til jorden. Danmarks økonomiske vækst har de seneste ti år ligget i en europæiske bundgruppe sammen med Italien, Spanien, Portugal og Grækenland, når det gælder økonomisk BNP vækst. Det kunne være rart med lidt mere substans i den hjemlige erhvervspolitik, men det er tilsyneladende svært.

Få vindere i den forgangne uge

Når aktiemarkederne falder tilbage, er det altid interessant at følge, hvilke aktier, der er mest robuste. I denne uge klarede blandt andet Topdanmark, A.P. Møller-Mærsk, DONG og Chr. Hansen sig godt. Vores andre iagttagelser er som følger: Selvom bankaktierne klarede sig hæderligt i ugen, så tror vi, at det er på tide at hjemtage gevinster efter den seneste måneds massive kursstigninger. De store defensive aktier klarer sig fortsat godt, blandt andet GN Store Nord, Novozymes, Carlsberg og Chr. Hansen. Og det vil de antageligt fortsætte med at gøre.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS ? TILMELD HER

http://flashnews.ugebrev.dk/au-3-gratis/

 

Tags

Anbefalede artikler