Langers Skarpe Aktietips

Alt hvad du skal vide i denne uge.

INVESTERING

Bekræftes et langsigtet bearmarked?

Efter den dårligste start på et nyt år for aktiemarkedet i årtier, står vi nu over for det helt centrale spørgsmål: Står vi over for et langsigtet bearmarked, hvor der er meget længere ned? Eller slutter den negative korrektion her, hvor det så er en fantastisk købsmulighed?

Spørgsmålet er oplagt netop nu, fordi det styrende amerikanske og tyske aktiemarked lige præcis fredag aften nåede de bunde, som angav en vending ved nedturene i oktober 2014 og i september 2015. Og hvor det altså efterfølgende gik stejlt op ad bakke igen.

Vores vurdering er todelt, fordi det her handler meget om timing: Vi ser det som sandsynligt, at der fra dette niveau vil komme én mindre eller større positiv korrektion, i allerbedste fald på 5-6 %. Herefter vil det gå nedad igen, fordi de professionelle vil anvende kursstigningerne til at sælge mere ud til højere priser. Som tingene ser ud lige nu, er vi på vej i et langsigtet bearmarked, men altså ikke med sikkerhed brat videre herfra.

Bekymringen er, at der endnu ikke har været noget panikudsalg

En bekymrende forskel i forhold til de seneste to store negative korrektioner er, at de sluttede med noget, der ligner nervøst panikudsalg, altså en slags minikapitulation. Det har vi indtil videre kun set optakter til denne gang. Derfor er det sandsynligt, at vi forude har en eller flere dage eller ugers nervøst panikudsalg, fordi mange investorer først sent erkender, at denne gang er det ved at gå rigtig galt.

De relativt rolige tilbagefald indtil midt i den forgange uge, vidner om, at mange fortsat hopper på bankernes råd om at have ”is i maven”. Det er en klassiker, og det betyder, at mange investorer først meget sent eller slet ikke kommer ud af markedet, når det for alvor går galt.

Forudsætningerne tilstede for et bear marked

Som markedet opfører sig lige nu, er det meget sandsynligt, at vi inden for kort tid får brud ned gennem de markedspsykologisk meget vigtige bunde. Uanset om det ud fra fundamentale overvejelser er berettiget eller ej, vil det med stor sikkerhed starte en selvforstærkende nedtur.

Analytikere har fokuseret meget på, at intet indtil videre indikerer, at væksten og virksomhedernes overskud er på vej ned. Som det fremgår af en anden analyse, er de europæiske aktier det seneste år især trukket op af forhøjede price/earnings, og altså ikke stigende overskud.

Med en gennemsnitlig værdiansættelse på 17 gange årets overskud, vil en reduktion til 14 gange årets overskud udløse et kursfald på næsten 20 % med uændrede overskud. Og de professionelle investorer ER ved at skrue ned for deres risici. Se blot på det amerikanske marked for kreditobligationer.  

Men der er også mulige redningskranse

Vi holder fortsat meget tæt øje med, hvad der sker med oliepriser og metalråvarepriser. Så længe oliepriserne fortsætter med at falde, er det sandsynligt, at aktierne kører med ned. Det samme er tilfældet med metalråvarepriser. Udviklingen i priserne på olie, kobber og jernmalm kan opfattes som en ledende indikator for, hvad der sker i den globale økonomi. Og som bekendt er det ikke et kønt billede at kigge på disse ledende indikatorer.

Kommer der en vending i priserne, er det aktuelt at genoverveje investeringsstrategien og skrue op for risikotagningen. En anden type redningskranse for aktierne er nye indgreb eller udmeldinger fra den europæiske og amerikanske centralbank. Centralbankcheferne sidder uden tvivl stadig mere uroligt på deres taburetter, og aktierne skal sikkert ikke meget længere ned, før der kommer en eller anden form for actions.

Forventningerne til en snarlig amerikansk renteforhøjelse er den seneste måned styrtdykket, blandt andet fordi der nu ventes tæt på nulvækst i USA i 4. kvartal.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

Tags

Anbefalede artikler