Langers Skarpe Aktietips

Alt hvad du skal vide i denne uge.

INVESTERING

Hvad siger makroøkonomien om retningen på aktiemarkederne?

Fundamentalt er det fortsat yderst vanskeligt at sige noget om retningen herfra. Makroøkonomien udvikler sig fornuftigt i USA, ekstremt svagt i Kina og middelmådigt i Europa. Advarselssignaler er der fortsat masser af: Den glidende kinesiske devaluering har den seneste uge skabt stor nervøsitet på finansmarkederne, og udviklingen vil helt sikkert sætte vækst lidt tilbage i Europa og USA. Udviklingen i råvarepriserne, især oliepriserne, som fortsætter med at styrtdykke, er en indikation på, at der er nogle voldsomme ubalancer under opbygning. På den anden side har de kinesiske devalueringer betydet, at forventningen til en amerikansk renteforhøjelse er blevet udskudt, måske til december. Og de historisk lave oliepriser er i den olieforbrugende del af den vestlige verden en rigtig god saltvandsindsprøjtning til økonomierne. Vores bundlinje er derfor, at det kan gå meget hurtigt både op og ned på aktiemarkederne, og at man ud fra fundamentale forhold kan argumentere for begge dele. Hvad der ligger forude, kan kun blive gætteri: Aktiemarkederne er normalt 3-6 måneder forud for den virkelighed, vi kan se.

Det tekniske billede for aktiemarkederne er nu ”knald eller fald”

I tre dage har det tyske DAX indeks ligget og sejlet rundt lige omkring det vigtige lange glidende 200 dages gennemsnit. Pejlemærket kan enten blive en platform for nye kursstigninger de kommende uger, eller loftet før massive udsalg, som bliver selvforstærkende på grund af opfattelsen af en langsigtet trendvending. De næste uger kan således ikke undgå at blive meget spændende. Den seneste måned har udviklingen på det tyske og det amerikanske aktiemarked været meget forskellig. Aktuelt ligger det tyske DAX indeks nu mere end 10 % under toppen for nogle måneder siden, mens det amerikanske aktiemarked stort set holder stand nær toppen. Da aktiemarkederne aktuelt er meget stemningsdrevet, har det stor betydning, hvad der sker på det amerikanske aktiemarked. Overordnet synes det toneangivende S&P 500 indeks at klare sig overraskende godt, også efter ugens kinesiske devalueringer, mens tyske DAX blev sat markant ned. Da både Europa (og Tyskland) og USA vil blive ramt af den de kinesiske devalueringer, er det umiddelbart vanskeligt at forstå forskellene. Vi ser dels en udskydelse af en amerikansk renteforhøjelse, dels manipulation af amerikanske algoritmehandlere, og dels en drivkraft fra få store US aktier som de vigtigste forklaringer.

Amerikansk aktiemarked kommer til at styre retningen

Mens S&P 500 indeks ligger tæt på toppen, så er der stor underliggende svaghed i det amerikanske aktiemarked. Derfor ser vi ikke stor sandsynlighed for, at S&P indeks kan gå meget højere herfra. For det første fortsætter glideturen nedad i det vigtige amerikanske halvlederindeks (Sox.x), som historisk ofte har været en god indikator for den fremtidige retning på aktiemarkedet. Vi anser det for meget bekymrende, at dette vigtige retningsgivende indeks fortsætter nedturen, nu et godt stykke under 200 dages glidende gennemsnit. For det andet ser det ud til, at analytikerne bliver stadig mere skeptiske for Q3 regnskaber fra de amerikanske selskaber. Nu forventes negativ overskudvækst i fem brancher ud af ti, blandt andet inden for energi, stabile forbrugsvarer, industri, materialer og forsyning. For alle S&P 500 selskaber ventes nu et samlet fald i overskuddet på 2,7 %, mens tallet var minus 0,3 % den 1. juli og plus 2,3 % 1. april. Med andre ord ser de aktuelle Q2 regnskaber ok ud, men de udmeldte forventninger for det igangværende kvartal er ikke gode. Den aktuelle positive stemning på det amerikanske aktiemarked ser vi som en parallelforskydning, da renteforhøjelsen ret sikkert kommer i september, december eller januar. Lige nu gambler markedet på december eller senere. Men det kan meget vel blive taget med bukserne nede, og stemningen kan derfor hurtigt vende.

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" Prio

Tags

Anbefalede artikler