Langers skarpe aktietips

Det skorter på positive historier fra aktiemarkedet, efter mange selskaber har aflagt halvårsregnskab, mener Morten W. Langer i denne uges aktietips

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Regnskabssæsonen for 2. kvartal giver ingen positive signaler

En meget klar indikation på, at der er noget rusk ravende galt er, at aktiekurserne stiger og stiger, mens de børsnoterede selskabers overskud falder og falder. Vi følger løbende med i de ugentlige opdateringer fra analysefirmaerne Factset og Thomson Financials, der følger ændringer i analytikerestimater for europæiske Stoxx 600-indeks, hvori de danske C20-selskaber indgår, og for S&P 500-selskaberne i USA. 

Som Q2-regnskabssæsonen er gået, er analytikernes overskudsestimater for 3. kvartal 2016 kun sat ned og ned. For de 600 store europæiske i Stoxx 600 ventede analytikerne den 1. april et overskudsfald i 3. kvartal 2016 (i forhold til 3. kvartal 2015) på tre pct. 

Den 1. juli var forventningen ændret til minus seks pct. Og siden 1. juli er det gået stejlt ned ad bakke, så analytikerne forventer et overskudsfald på tolv pct. i 3. kvartalsregnskaberne. 

Når tingene på den måde bevæger sig i hver sin retning, altså stigende aktiekurser og faldende overskud, så er det ensbetydende med stadig højere værdiansættelser, altså de såkaldte price/earnings. 

Når det fortsætter i en rum tid med en sådan udvikling, er det, der udvikles aktiebobler. De seneste år har vi set en sådan aktieboble bliver større og større, og det er naturligvis ikke langtidsholdbart.

Hvad er de kortsigtede drivkræfter for aktiemarkederne?

Vi må erkende, at aktieboblen let kan vokse sig en del større. For det første er de globale obligationsrenter nu på vej hastigt ned ad bakke igen. De seneste uger er det gået rigtigt hurtigt ned, og en stor del af de globale statsobligationsrenter er nu i minus. 

Er det en sund og naturlig situation? Svaret er et rungende nej. Men investorernes logik er, at når obligationsrenterne falder, så bliver aktier en stadig bedre alternativ investering, uagtet at værdiansættelserne stiger og stiger. 

For det andet er der enorme mængder likviditet, som pensionsforvalterne skal have investeret. At de er tilbageholdende med at købe obligationer, når de skal betale penge for at holde dem, samt at risikoen for kursfald er enorme, er let at forstå.

Endelig ser markedet øget sandsynlighed for, at centralbankerne skruer endnu mere op for de planøkonomiske stimulanser, selv om det kun vil puste aktieboblen endnu mere op. Centralbankerne er nu rystende nervøse for, hvad der sker, hvis de ikke holder hånden under aktiemarkedet med offentlige penge skabt med seddelpressen. 

Den europæiske centralbank er senest begyndt at opkøbe erhvervsobligationer, og det har finansieret flere store virksomhedsopkøb, som er finansieret med udstedelse af erhvervsobligationer. Hvad hvis disse erhvervsobligationer senere viser sig at være værdiløse? Så hænger det offentlige, herunder skatteyderne, på regningen. Ja, det viser hvor sygt hele det finansielle system er i dag. 

Problemet er bare, at centralbankerne har malet sig op i et hjørne, hvor de ikke kan rulle tingene tilbage. Det vil udløse et finansielt ragnarok, hvis de en dag siger: Så, nu er det slut med at holde hånden under markedet. Så det er rigtig spændende, hvor vi er på vej hen.

A.P. Møller-Mærsk-aktien kan overraske positivt

Efter regnskabet for Q2 steg APM-aktien over tre pct. Der var flere forklaringer på kursstigningen: For det første kom rederikoncernen faktisk ud af kvartalet lidt bedre end forventet, trods det relativt lave overskud. 

For det andet performer koncernen faktisk på en stribe målepunkter ret stærkt, som det fremgår af analysen i denne udgave af AktieUgebrevet. 

For det tredje blev det af ledelsen indikeret (igen), at man overvejer at opsplitte koncernen i flere børsnoterede selskaber. Det vil frigøre den aktuelle konglomerat rabat på 10-15 pct.

For det fjerde kommer der snart større klarhed om koncernens strategiske retning de kommende år. Noget, analytikere og investorer har efterspurgt, fordi der mangler en god historie om, hvordan koncernen vil drive forretningen frem de kommende ti år. Både olie- og gas forretningen og shippingforretningen vil være under vedvarende pres det kommende tiår.

Prøv en anderledes nyhedstjeneste om investering, finans og ledelse:

Økonomisk Ugebrev Flash News (free)

www.flashnews.ugebrev.dk

Tags

Anbefalede artikler