Landmand med vokseværk

Firstfarms havde store ambitioner, da landbrugene i Slovakiet og rumænien blev børsnoterede i 2006. Forventningerne er ikke blevet indfriet. Langt fra. Men kursen har fået urimeligt mange tæsk, og flere hektar jord kan vende udviklingen.

INVESTERING

Umiddelbart lyder det som en god idé. At opkøbe østeuropæiske landbrug, effektivisere dem og bruge den billige arbejdskraft til at drive forretningen. Sådan har folkene bag Firstfarms sikkert også tænkt, da de børsnoterede virksomheden i 2006, hvilket gjorde omkring 2.500 danske investorer til ejere af østeuropæiske landbrug.

433 millioner hentede FirstFarms i provenu ved børsnoteringen, og profitten, som blev stillet i udsigt, var fristende flot. 20 procent forrentning af egenkapitalen var målsætningen. Det endda uden at indregne even­tuelle stigninger i jordpriserne. Sådan er det dog langt fra gået med korndyrkning i Rumænien og mælke­produktion i Slovakiet. Selskabet har præsenteret syv årsregnskaber, hvor blot to har sneget sig i plus – samlet har det givet cirka 100 millioner kroner i tab ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags