Kursstigninger bør anvendes til udsalg

Fremgangen på aktiemarkederne har været meget nølende og under relativt tynd omsætning, og det giver ikke grundlag for den store optimisme, skriver Aktieugebrevet.

INVESTERING

Det toneangivende S&P 500 indeks steg en lille smule i den forgangne uge, og det har givet grundlag for fornyet tro på, at den negative korrektion er overstået.

Vi bemærker, at fremgangen har været meget nølende og under relativt tynd omsætning.

Det giver efter vores vurdering ikke grundlag for den store optimisme. Vi ser mulighed for, at S&P 500 i bedste fald kan stige yderligere op mod en test af 50 dages glidende gennemsnit i 1100-1110.

Mest sandsynligt ser vi en afvisning allerede omkring 1090-1100, svarende til 20 dages glidende gennemsnit.

En del markedsdeltagere har set de seneste ugers negative aktiemarkeder som en reaktion på øget usikkerhed omkring de sydeuropæiske økonomier og en eventuel vækstopbremsning i Kina.

Vi tror ikke, at det har været de afgørende negative drivkræfter.

Vi forventer, at de store EU lande vil holde hånden under Grækenland, når den græske regering har vist både vilje og evne til at stramme op på de offentlige finanser og fremlægge en overbevisende genopretningsplan.

I Kina ser vi i værste fald kun en moderat vækstopbremsning. Men under alle omstændigheder forventer vi ikke, at den fortsatte vækst i Kina kan trække Europa og USA med op af hullet.

Lave væksttal i Europa

Vi ser fortsat en række alvorlige advarselssignaler for udviklingen i den vestlige verdens økonomi.

Med til at mudre billedet på den korte bane er overraskende positive data for beskæftigelsen i USA.

Men vi ser kun en kortvarig positiv parentes, før væksten for alvor begynder at falde tilbage.

Problemerne i EU-landenes økonomi blev understreget forleden med væksttal for 4. kvartal fra Eurostat, som viste nulvækst over det meste af linjen.

Eksempelvis Tyskland med 0,0 % mod plus 0,7 % i 3. kvartal.

Vi bemærker også, at det anerkendte, uafhængige konjunkturanalysefirma The Economic Cycle Research Institute (ECRI) nu forudser en ny amerikansk vækstopbremsning hen mod midten af 2010.

Da aktiemarkederne ofte reagerer 3-6 måneder forud for den økonomiske virkelighed, som vi direkte kan aflæse, peger det i retning af yderligere kursfald.

ECRI har de seneste årtier været en af de bedste forecastere på den økonomiske udvikling. Og instituttet har meget klart forudset de seneste to recessioner i USA, baseret på egne ledende indikatorer og anden konjunkturanalyse.

Fredag udsendte ECRI en opdatering af sin ledende indikator, som endnu engang viste et fald.

Den ledende indikator er nu på det laveste niveau siden 27. november, altså i to en halv måned.

Indikatoren for den fremtidige vækst faldt til det laveste niveau i et halvt år.

ECRI skriver på det grundlag: “While the U.S. economic expansion is well set to strengthen in the near term, the current easing in WLI growth to a 25-week low suggests that growth will begin to throttle back by mid-year.”

De seneste 3-4 ugers fald på aktiemarkederne har desuden fået følgeskab af en lang række andre økonomiske signaler, som også er begyndt at falde markant.

For en uge siden indtraf det største dyk i AktieBarometeret, som måler stemningen på aktiemarkedet, siden starten sidste sommer.

Den samlede score faldt til minus 1,6 – i det samlede udfaldsrum fra minus to til plus to.

I den seneste uge har der været lidt mere ro på aktierne, og det har givet et mindre positivt skift i AktieBarometeret.

I tre ud af i alt fem signaler løfter AktieBarometeret med et enkelt point i denne uges opdatering.

For det første skifter BørsmæglerBarometeret til neutrale nul fra minus én i sidste uge. Efter to uger med nettosalg fra de udenlandske finanshuse, var der et mindre nettokøb i den seneste uge.

For det andet var der et pluspoint under signalet for Sektorrotation, hvor der den seneste uge har været stigende interesse for cykliske brancher: Selv om de overordnede aktiemarkeder den seneste uge har været tvivlende, har den underliggende trend klart favoriseret cykliske brancher som materialer, teknologi og industri. Mens health care og forsyning har klaret sig klart ringere end det generelle aktiemarked.

For det tredje er den amerikanske nervøsitetsindikator VIX stoppet op på et vigtigt vendepunkt. VIX ligger lige nu i en gråzone mellem rolige forhold og stor nervøsitet og usikkerhed. Et meget negativt overordnet signal er fortsat, at den overordnede trendretning fortsat er nedad, både målt på dagsbasis og ugebasis for MACD.

Dette trendskift er nu blevet bekræftet over flere uger, og det er forsat det første større trendskifte, vi har set siden den store vending på aktiemarkederne i marts sidste år. Altså for næsten ét år siden.

Tags

Anbefalede artikler