Kursfaldet på aktiemarkedet - og hvad du kan gøre

Kursfaldene på de globale aktiemarkeder skiller fårene fra bukkene. Får du nervøse trækninger i maven ved at se formuen skrumpe ind, bør du måske overveje at gå helt ud af aktiemarkedet eller placere en større del af formuen i kortfristede obligationer og mere sikre aktier.

INVESTERING

‘Side 1: Kursfaldet på aktiemarkedet – og hvad du kan gøre’

Hvad der ved første øjekast så ud til at være en mindre korrektion på de globale aktiemarkeder ser nu ud til at pege i retning af en global likviditets- og tillidskrise, som ikke nødvendigvis er overstået i løbet af en måned eller to. Som privat investor bør du derfor overveje din risikovilje og om nødvendigt justere på indholdet af din portefølje.

 

Det ansete finansielle tidsskrift, The Economist, noterer sig i sit seneste nummer, at “fordi denne krise rammer så dybt ind i de nyligt etablerede finansielle strukturer, vil enhver, som enten siger, at det værste helt bestemt er overstået, enten være en idiot eller en person med nogle interesser i markedet, som skal beskyttes”.


Uanset hvad der sker på aktiemarkedet i den kommende tid, er det imidlertid en kendsgerning, at usikkerheden på markederne er steget markant

Vurderingen fra Economist kan naturligvis diskuteres, og flere økonomer og analytikere vurderer da også modsat, at 80 – 90 % af krisen er overstået. Uanset hvad der måtte ske på aktiemarkedet i de kommende måneder og år, er det imidlertid en etableret kendsgerning, at usikkerheden på markederne er steget markant inden for den senest måned.

 

En udmærket panik-indikator er det såkaldte CBOE volatilitets-indeks, der baserer sig på handlen med optioner på Chicago-børsen. Indekset ligger i dag på 27 – 28, mens indekset under sidste års aktiekrise i maj-juni kun sporadisk røg op i et niveau omkring 18. Meget tyder derfor på, at aktiemarkederne er blevet ramt af “noget”, som er langt mere alvorligt end en ordinær og jævnligt tilbagevendende korrektion.


Forholdsvis beskedne kursfald

 

Selv om medierne har flydt over med overskrifter som “blodrøde kurser” og “aktieblodbad”, er det foreløbige resultat af krisen dog endnu til at overskue. Siden aktiekurserne toppede den 19. juli, er det brede aktieindeks på Københavns Fondsbørs “kun” faldet med 9,4 %, hvilket i store træk svarer til kursfaldet i maj-juni sidste år. Og opgjort siden årets start, ligger de danske aktier i dag små 5 % højere end ved årets begyndelse.

 

Helt aktuelt er der altså ikke meget at pive af, selv om kursfaldet fordeler sig ujævnt på de forskellige aktier. Ingen ved imidlertid med sikkerhed, hvad de kommende måneder og år vil bringe.


Sådan har de store aktier reageret på krisen

 

  Aktie Fald/ stigning  

1  GN Store Nord-20,83%   2 Vestas Wind Systems-20,00%   3 William Demant Holding-14,00%   4 A.P. Møller – Mærsk B-13,73%   5 Genmab-13,62%   6 A.P. Møller – Mærsk A-13,25%   7 D/S Torm-13,20%   8  Lundbeck-13,15%   9  FLSmidth & Co.-11,83%   10  Novozymes B-10,01%   11 Sydbank-9,03%   12 Danske Bank-7,69%   13 Nordea Bank-5,85%   14 Topdanmark-5,39%   15 Danisco-4,82%   16 Novo Nordisk B-4,71%   17 TrygVesta-3,17%   18 DSV-3,07%   19 Carlsberg A/S B-2,08%   20 Coloplast B6,32%   

Fra dato: 20. juli 2007 til dato: 19. august 2007

‘Side 2: Kursfaldet på aktiemarkedet – og hvad du kan gøre’

Tags

Anbefalede artikler