Kursfald: Var det elastikken, der sprang?

Aktieugebrevet: Aktierne er i øjeblikket markant overvurderede, og advarselslamperne om kursfald blinker på højtryk.

INVESTERING


Efter den seneste tids betydelige aktiekursstigninger, har investorerne uden tvivl spejdet efter undskyldninger for at sælge ud og hjemtage gevinster.

I fredags kom så flere undskyldninger. Nemlig dels det amerikanske finanstilsyns, SEC’s, søgsmål mod investeringsbanken Goldman Sachs for at have snydt med subprimelignende lån.

Og dels skuffende data for forbrugertilliden fra Michigan Sentiment, som kom efter en stribe skuffende økonomiske signaler de seneste uger.

Samtidig bemærker vi, at de amerikanske aktier var på vej ned allerede før meddelelsen om Goldman.

Efter at man nu nærmest har vænnet sig til, at ethvert mindre tilbagefald hurtigt afløses af en endnu hurtigere kursstigning, mener vi, at det denne gang kan udvikle sig til en meget alvorlig situation.

Vi vil ikke anvende en enkelt dags kursfald til at male fanden på væggen. Men advarselslamperne blinker på højtryk.

Skru ned for risikoen

Begrundelsen for, at vi anbefaler at skrue ned for risikoen er følgende:

For det første forventer vi ikke, at de kommende regnskaber for 1. kvartal 2010, både fra USA og i Danmark, vil kunne trække aktierne nævneværdigt længere op.

Vi forventer resultater, som igen overrasker positivt i forhold til analytikernes forventninger.

Fredagens fine regnskaber fra Google, GE og Bank of America gav kursfald. De positive overraskelse er altså allerede indbygget i kurserne.

For det andet bemærker vi, at fredagens kursfald ikke kun ramte finansielle aktier i kølvandet på Goldman Sachs-sagen. Kursfaldene satte ind over en bred kam med hovedvægt på de cykliske aktier, idet blandt andet health care og stabile forbrugsaktier klarede sig flot.

Det kan meget vel være starten på en større og bred korrektion ned.

For det tredje kom der et brud ned gennem den psykologisk vigtige modstand i 1200 niveau for S&P 500, og samtidig skete kursfaldet under den største daglige omsætning siden slutningen af december 2009.

Dermed har rigtig mange investorer set deres snit til at hjemtage gevinster og søge beskyttelse med færre aktier i beholdningen.

For det fjerde er den korte periode med lidt mildere økonomiske nøgletal, hurtig blevet afbrudt af en stribe nye skuffende data for amerikansk økonomi:

I flæng kan nævnes den månedlige erhvervstillids indikator for mindre og mellemstore amerikanske erhvervsvirksomheder, som for marts igen skuffede fælt. Signalet understøtter, at opsvinget slet ikke har ramt de mindre erhvervsvirksomheder, der dog trækker 2/3-dele af USA’s erhvervsliv.

Stigende antal arbejdsløse

Antallet af nyanmeldte arbejdsløse stiger igen, og det svarer til billedet af udviklingen i den brede arbejdsløshed, U6, som de seneste måneder igen er steget.

Samtidig fortsætter antallet af fortløbende anmeldelser om arbejdsløshed med at stige, og tallet ligger stadig over 10 millioner amerikanere.

Fredag faldt forbrugertilliden fra Michigan Sentiment overraskende meget, og det svarer til signalet fra de seneste ugers tilbagefald i forbrugertilliden fra ABC News.

Selvom privatforbruget på det seneste er steget noget, udtrykker forbrugerne ikke nogen nævneværdig bedring i deres syn på fremtiden.

Hver korrektion ned er det seneste halvår blevet afløst af nye kursstigninger, men vi mener fortsat ikke, at der er tale om rationelle begrundelser for de fortsatte stigninger på aktiemarkedet.

Vi vurderer derfor fortsat, at aktierne er markant overvurderede, og at der ikke i de aktuelle værdiansættelser er taget højde for den sandsynlige forestående vækstopbremsning.

Da aktiemarkederne har det med at reagere alt for kraftigt i yderpunkterne op og ned, er det vores forventning, at pendulet nu er ved at gå i stå i den ene yderlighed.

Vi frygter, at pendulet meget vel på grund af usikkerhed og panik let kan ryge ud i den anden yderlighed igen.

Også selvom den vestlige økonomi næppe vil opleve samme dramatiske opbremsning, som omkring årsskiftet 2008/2009.

Timingen omkring køb og salg i disse yderpunkter er altid ekstremt vanskelig. Men man er bedre stillet, blot man er opmærksom på, hvad der er ved at ske.

Tags

Anbefalede artikler