Kunsten at slå aktiemarkedet

Chefporteføljerådgiver Jesper Neergaard Poll fra Danske Invest finder kriseramte og oversete danske aktier for at slå markedet.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Hvordan slår man aktiemarkedet kvartal efter kvartal? Ganske simpelt ved at udvælge de aktier, der giver det bedste  afkast i forhold til det generelle aktiemarked. Men hvordan gør man så det?

Vi har spurgt chefporteføljerådgiver Jesper Neergaard Poll, der udvælger danske aktier for Danske Invest. De seneste 11 kvartaler har han sammen med sit team slået deres benchmark – det brede danske aktieindeks OMX København Totalindeks Cap – efter omkostninger. Jesper Neergaard Poll fortæller her om nogle af de nøgleparametre, han går efter, når aktierne med størst potentiale skal findes.

”Der er to typer af virksomheder, som vi meget gerne køber op i,” siger Jesper Neergaard Poll og forklarer:

”Det er turn-around casene, hvor vi ser mulighed for, at en virksomhed, som ikke er i særlig god gænge, kan få vendt forretningen og komme ind i en stærk udvikling. Og så er der strategien om at ’stick with the winners’, hvor vi investerer i stærke virksomheder, der hele tiden vokser støt, bliver mere og mere effektive, øger indtjeningen og afkastet på den investerede kapital,” siger Jesper Neergaard Poll.

Klare turn-around cases
Vestas og Pandora ligger på første- og andenpladsen over de aktier, der har medvirket mest til at slå markedet i Jesper Neergaard Polls univers af danske aktier.

”De to virksomheder var helt klare turn around-historier, hvor vi så en mulighed for en vending i forretningen, der kunne få dem tilbage på sporet igen,” siger Jesper Neergaard Poll.

Vestas købte de tilbage i slutningen af 2012, da den var nede og vende i kurs 30. Nu ligger den i kurs i 375.

Grundig forudgående research
Inden Jesper Neergaard Poll og resten af teamet valgte at købe større op i Vestas, havde de lavet en gennemgående research.

”Aktien var konstant faldet fra kurs 650, hvor den lå i 2008. Men vi havde lavet så meget research inden, at vi var meget  sikre på, at den restrukturering, der var i gang i virksomheden, ville blive en succes og dermed trække aktiekursen op,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter:

”Derudover har markedet for vindenergi vist sig meget bedre end mange forudså tilbage i 2012, og der er i perioden kommet flere politiske initiativer bl.a. i USA, der støtter op om vindmøllebranchen. Det gjorde, at der kom ekstra skub under aktien, da restruktureringen viste sig at blive en succes.”

Comeback til smykkevirksomhed
På samme måde så teamet en snarlig vending i smykkevirksomheden Pandora, som efter mindre end et år på børsen havde tabt over 80 pct. af sin børsværdi og dermed skuffet de tusindvis af private investorer, der have købt aktier i smykkekoncernen ved børsnoteringen.

”Der kom ny direktør i Pandora, som, vi mente havde en god forståelse for, hvad der havde skabt problemerne i virksomheden. Han rullede eksempelvis de prisstigninger på smykkerne tilbage, som var blevet forårsaget af de højere råvarepriser på det tidspunkt,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter:

”Siden den nye direktør kom til, er det kun gået fremad for Pandora.”

Glade for de mellemstore virksomheder
Det danske aktiemarked er ikke ret stort, hvis man sammenligner med det amerikanske marked og flere af de europæiske markeder – også det svenske, som tæller langt flere aktier end de omkring 160 danske aktier, der er noteret på børsen i København, Nasdaq OMX.

Derfor holder Jesper Neergaard Poll og resten af teamet sig ikke kun til at investere i de store danske aktier, men har også stort fokus på mid cap-selskaber – altså mellemstore børsnoterede selskaber. Han forklarer, at det ofte er inden for mid cap-selskaberne, at man kan finde de aktier, der virkelig kan agere kursraketter.

”Mange selskaber i mid cap-segmentet lever et mere stille liv uden den helt store analytikerdækning, så der er ofte ikke de helt store forventninger til de selskaber, og aktierne er derfor ofte ikke handlet særlig højt op. Når der så sker store ændringer for virksomheden eller sektoren, kan der derfor være meget stort potentiale for aktiestigninger,” siger Jesper Neergaard Poll.

Interessant entreprenørbranche
Et tredje selskab, der har bidraget meget til teamets merafkast i forhold til benchmark, er netop et mid cap-selskab – nemlig entreprenørselskabet Per Aarsleff, der også er et eksempel på en turn around-case.

”Vores teori var, at der var ved at ske en hel del i den danske entreprenørbranche. Flere af de danske entreprenørselskaber havde fået ny ledelse, og blandt aktørerne i branchen kom der mere fokus på værdiskabelse og på afkast af den investerede kapital, som er et af de allervigtigste nøgletal for os,” siger Jesper Neergaard Poll.

Når det gælder strategien ”stick with the winners”, er det aktier som Novo Nordisk og Coloplast, der har givet et merafkast. Yderligere er Pandora gået fra at være en turn around-case til en ”stick with the winners”.

Også Simcorp er en form for ”stick with the winners”-virksomhed, som er en del af Jesper Neergaard Polls danske aktieunivers. Aktiekursen er fordoblet i 2015, men står muligvis foran et gennembrud på det nordamerikanske marked, som kan føre til, at selskabet vinder flere ordrer – og dermed kan presse mere omsætning igennem sin faste omkostningsbase, lyder det fra Jesper Neergaard Poll.

Brændte sig på Solar
Til gengæld har Jesper Neergaard Poll brændt sig på en potentiel turn around-case – virksomheden Solar, som er leverandør af produkter inden for el, vvs og ventilation. Inklusiv udbytter er virksomheden steget med 29,5 pct. over de seneste tre år, mens benchmark er steget med 99,5 pct. Det kostede dyrt på afkastet i forhold til benchmark i perioden fra 2012-14.

”Solar var i denne periode blandt andet ramt af vigende hovedmarkeder, og genopretningen af disse udviklede sig langsommere, end vi havde forventet,” fortæller Jesper Neergaard Poll.

Den negative udvikling for Solar er dog  vendt i løbet af de sidste 12 måneder, hvor virksomheden har outperformet markedet markant med en stigning på 55 pct. mod markedsafkastet på 23 pct. Dette er sket på baggrund af en række frasalg af ikke-kerneforretninger samt en bedring af driftsresultaterne.

”Solar har været gennem et ledelsesskift siden maj 2014, og vi har tiltro til, at den nye CEO vil iværksætte en række tiltag, som vi mener kan øge indtjeningen og lønsomheden i virksomheden fremover,” siger Jesper Neergaard Poll.

Tags

Anbefalede artikler