Krisetegnene hober sig op på aktiemarkedet

Frisk analyse fra Aktieugebrevet spår om dystre udsigter på aktiemarkedet.

INVESTERING

Advarselssignalerne hober sig op, så der groft sagt tegner sig det mest negative billede for de finansielle markeder i ét år. Kombinationen af markant stigende obligationsrenter, øget volatilitet, teknisk brud af vigtige modstande på aktiemarkedet, øget finansiel nervøsitet i Euroland og negative økonomiske signaler i Kina og Europa, er med til at presse aktiemarkederne.

Vi har afventet signaler, der kunne indikere, om der blot var tale om en mindre korrektion på aktiemarkederne. Eller om der er tale om starten på en dybere længere nedtur på aktiemarkederne. Med den styrke, der har været i de seneste dages kursfald, efter en mere moderat vigende tendens de seneste uger, er der grund til at frygte det værste.

Vi bemærker flere afgørende nye tendenser, som kan føre aktiemarkederne meget længere ned:

For det første fortsætter den amerikanske obligationsrente med at stige hurtigt, især efter den amerikanske centralbankchef forleden signalerede opbremsning i obligationsopkøbene. Den amerikanske 10 årige statsrente er de seneste dage steget fra 2,1 til 2,4 %, og startpunktet for blot halvanden måned siden var 1,6 %. Den stigende rente udløser også stigende renter i Europa og Danmark, hvilket ikke er fremmende for et økonomisk opsving.

For det andet er de tekniske signaler for det toneangivende S&P 500 nu ved at udvikle sig til en situation, hvor der skal overvejes stop loss på en stor del af aktiebeholdningen.

Fire gange i år har S&P 500 futuren udfordret 50 dages glidende gennemsnit, men hver gang har det mellemlange glidende gennemsnit udgjort en stabil platform for nye kursstigninger.

Denne gang er der sket et brutalt gennembrud ned gennem 50 dages glidende gennemsnit, altså for første gang i år. Næste vigtige test er 100 dages glidende gennemsnit omkring 1.580-1.590 for futuren. Falder også dette niveau, er vi på vej mod næste støtte omkring 1.520-1.530, svarende til 200 dages glidende gennemsnit.

Endelig bør man holde øje med nervøsitetsindeks VIX, som ligger lige foran de larmende røde advarselsblink, hvis uroen og de markant kursbevægelser fortsætter. Nervøsiteten ligger uden tvivl uden på huden af investorerne, og det kan meget hurtigt udvikle sig til en selvforstærkende nedtur, fordi de fleste erkender at aktierne er pumpet op af centralbankernes kunstige likviditetsudpumpning.

De kommende uger bliver det vigtigt at holde øje med den amerikanske obligationsrente, VIX, halvlederindeks SOX, som holder pænt stand, og sektorrotationen, hvor det overraskende har været vækstaktierne, der har klaret sig relativt bedst på det seneste.

Tags

Anbefalede artikler