Korrektionen er nu i fuld gang

Aktiekurserne har været vigende de seneste uger, og spørgsmålet er, om det er en større korrektion ned, der er i gang. De makroøkonomiske signaler er blandene.

INVESTERING

Med et kursfald på knap 3 % fredag i det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks og et klart brud under 50 dages glidende gennemsnit, er korrektionen ned nu en realitet.

Kun én gang siden marts 2009, hvor det stærke aktierally startede, har dette indeks været under 50 dages glidende gennemsnit.

Det var i starten af juli, hvor der kun gik seks dage, før aktierne igen havde kæmpet sig over det glidende gennemsnit.

Spørgsmålet er (igen), om aktierne hurtigt kæmper sig tilbage til den stigende trend?

Blandede signaler

De makroøkonomiske signaler er meget blandede lige nu, og billedet forvirres af, at der både er stærke plus og minus signaler.

På den korte bane lægger vi fortsat meget stor vægt på, at forbrugertilliden på det seneste er svækket markant. Det er nu bekræftet af alle de tre vigtige målinger, fra Conference Board, Michigan sentiment og ABC News.

Vi kan ikke se, hvordan der skal skabes varig økonomisk fremgang i USA uden stigende privatforbrug.

Fredag kom der nye data for udviklingen af det amerikanske privatforbrug, som viser et fald på 0,5 % (som forventet af analytikerne) mod plus 1,4 % måneden før.

Vigende beskæftigelse

En afgørende faktor er udviklingen i arbejdsløsheden (og beskæftigelsen). Vigende beskæftigelse vil lægge et fortsat pres på det private forbrug, og også forbrugertilliden vil ligge underdrejet, så længe arbejdsløsheden stiger.

I september faldt antallet af arbejdspladser med 263.000, hvilket var chokerende mere, end analytikerne havde ventet.

På fredag kommer data for oktober, hvor analytikerne venter minus 175.000. Vi frygter, at tallet bliver markant værre. Ifølge stikprøveundersøgelser til de amerikanske husholdninger, som danner grundlag for statistik for arbejdsløshedsopgørelsen, er der nu 1,3 mio. færre amerikanere i arbejde end for tre måneder siden. Alene 785.000 flere måtte stille op i arbejdsløshedskøen i september.

Aldrig tidligere er en recession sluttet med så store stigninger i den samlede arbejdsløshed, og derfor er det med meget stor sikkerhed for tidligt at antage, at recessionen er et overstået kapitel.

Det bredere mål for arbejdsløsheden, som kaldes U6, indbefatter deltidsansatte, som er blevet sendt på tvunget arbejdsdeling og som gerne vil have et fuldtidsjob, viser en endnu større negativ rekord.

I september nåede U6 18 %, hvilket er ny rekord – og spændet på ca. 8 % til den almindelige arbejdsløshed er ca. dobbelt så stor som normen.

De seneste tal viser, at 8,5 mio. arbejdspladser i USA er tabt i virksomheder, som simpelthen er lukket, og som ikke kommer igen.

Mørke skyer over USA’s økonomi

Grundlæggende er der altså fortsat mange mørke skyer over USA’s økonomi, som fortsat er verdens største økonomiske magtfaktor.

Fortsætter det nedad for amerikansk økonomi, vil Asien og Europa blive trukket med ned. Vi bemærker også, at de amerikanske bankaktier igen er ude på noget, der ligner en glidebane. Vi anser det for meget sandsynligt, at der ligger enorme yderligere udlånstab i amerikanske, europæiske og danske banker forude.

Med andre ord er vores grundlæggende holdning, at de seneste seks måneders aktierally fortsat er en enorm ny aktieboble. Derfor er der stor risiko for et ganske betydeligt kursfald på aktiemarkederne, og vi tror, at vi har set starten de seneste uger.

Meget afgørende for udviklingen i denne uge bliver økonomiske nøgletal fra USA fra de amerikanske indkøbschefer, ISM, som fremlægger data mandag og onsdag eftermiddag (dansk tid). ISM tallene for mandag ventes at lande omkring 53,0 – mod 52,6 i forrige måned.

Vi ser moderat stor risiko for en skuffelse, og det vil sende aktiemarkederne et godt stykke ned på grund af den aktuelle nervøsitet. Vi ser forsat mulighed for at den negative udvikling kan nøjes med at bliver en ca. 10 % -korrektion ned. Det vil betyde en test omkring 980-1000 for S&P 500 indeks.

Falder disse støtteniveauer kan det begynde at blive meget kritisk, og så kan der være lagt op til den store nedtur.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display