Op og nedture i fire faser

Som investor er det vigtigt at holde øje med retningen af den økonomiske udvikling i samfundet, da aktiekurserne er styret af de økonomiske konjunkturer.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Udviklingen i samfundets økonomi, de såkaldte økonomiske konjunkturer, har afgørende indflydelse på aktiekursernene. Desværre er det ikke let at finde ud af, i hvilken retning samfundsøkonomien bevæger sig. Ofte er den vigtigste strømpil aktiekursernes udvikling, der gerne ligger en spids foran den konstaterede udvikling i økonomien.

Konjunkturforløbet er en cyklus, der gentages igen og igen og i gennemsnit varer syv år. Forløbet går gennem fire faser: opsving, boom, afmatning og recession. Dog har finanskrisen i 2009-12 sat nogle af "spillereglerne" lidt ud af kraft, da krisen efterfølgende bumper af sted og ikke helt teer sig som om  den bare slutter.

Konjunkturforløbet er sjældent så regelmæssigt som den sinuskurve, vi har brugt til at illustrere faserne, men pointen er, at det går op og ned, og at der er en vis regelmæssighed.

Det kan være vanskeligt at vide, hvor i et konjunkturforløb vi befinder os, og analytikerne er ofte uenige. Det bliver ikke lettere af, at en fase godt kan blive sprunget over, eller at overgangen mellem to faser ikke er klar, men glidende.

De fire faser:
Opsving
Økonomien, der har skrantet under recessionen, bliver stimuleret af Nationalbanken med lave renter, øgede offentlige udgifter og måske skattelettelser. Det sætter gang i forbruget, der øger efterspørgslen på virksomhedernes produkter. Det får aktiekurserne til at stige markant – især de cykliske aktier.

Boom
Økonomien buldrer derudaf, men det får også inflationen til at stige. Nationalbanken begynder så småt at hæve renten for at undgå en overophedning af økonomien. Opkøb og fusioner hører til dagens orden. Aktierne stiger fortsat pænt, fordi virksomhederne hæver udbyttet og køber deres egne aktier tilbage.

Afmatning
Virksomhederne begynder at få problemer. Arbejdsløsheden er lav, det giver mangel på arbejdskraft, og det skaber såkaldte flaskehalse, hvor virksomhederne har svært ved at følge med efterspørgslen. Inflationen stiger fortsat, og det får Nationalbanken til at hæve renten. Den højere rente gør ondt på virksomheder, der har stor gæld. Aktierne har toppet, og cykliske aktier er en dårlig investering. Defensive aktier er mere attraktive.

Recession
Under en recession ser det meget sort ud. Arbejdsløsheden stiger, forbruget falder, og virksomhedernes omsætning og indtjening falder også. De dårlige tider kan aflæses på aktiekurserne, der bliver sendt helt i bund. Eneste lyspunkt er, at inflationen også falder.

Vælger du at investere efter, hvor i konjunkturforløbet vi befinder os, er det vigtigt, at du holder øje med din investering og udviklingen i samfundet, så du kan flytte dine penge over i nye selskaber, når økonomien går ind i en ny fase.

Tags

Anbefalede artikler