Køb kunst - og gør en god forretning

Værdien af et kunstværk kan både falde drastisk eller stige med flere hundrede procent på kort tid. Derfor er der penge at hente ved at orientere sig grundigt, inden man køber sit første eller det næste kunstværk.

INVESTERING

‘Side 1: Køb kunst – og gør en god forretning’

Det første, du skal vide om kunst, er, at det i sig selv sjældent er noget værd. Lidt oliefarve og et lærred kan købes for meget få penge i den lokale hobbyforretning, og i bund og grund er det alt, hvad du får for dine penge, når du køber et maleri. Værdien af et kunstværk er med andre ord udelukkende det, som andre købere er villige til at give for det.

 

Kunst kan ikke altid sælges til en fornuftig pris, når du ønsker det. Den giver ingen renter og kan som hovedregel ikke stilles som sikkerhed for lån og kreditter. Med andre ord er det glæden ved at have den hængende på væggen, der er dit løbende afkast.

 

Der er tilstrækkeligt mange kendere på markedet til, at røverkøb hører til sjældenhederne, og køber du etablerede kunstnere af høj kvalitet, er prisen tilsvarende høj. Men et sted derimellem er det alligevel muligt at købe et værk, som du både bliver glad for, og som samtidig bliver en rigtig god investering.

 

Du forbruger kunst
Til at begynde med skal du gøre klart for dig selv, hvorfor du investerer i kunst i stedet for eksempelvis aktier eller obligationer.

 

Ifølge salgs- og vurderingsdirektør hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Peter Christmas-Møller, er succeskriteriet for din kunstinvestering, at du er glad for kunsten i den tid, du har det. Du bør altså være tilfreds med bare at få nogle af pengene tilbage igen, når du sælger, og ikke udelukkende købe kunst for at tjene.

 

“Det kommer bag på mange, at man forbruger kunst. Ingen får et chok, når de køber et nyt fjernsyn, og det er mindre værd dagen efter, men sådan er det faktisk også med meget kunst,” pointerer han. Alligevel kan man godt tillade sig at sætte næsen op efter en god handel, mener han: “Generelt er der gode investeringsmuligheder på det marked, vi har i dag, og du skal trods alt være rigtig uheldig, for at det går helt galt.”


Jeg hader, når folk siger, at man bare skal købe med hjertet. DU
SKAL OGSÅ KØBE MED HJERNEN, ISÆR NÅR DER STÅR MANGE PENGESPIL. At give andet råd er at fralægge sig ansvaret.

Invester langsomt
Mange nye kunstnere skyder frem for tiden, men det er vanskeligt at sige, hvilke kunstnere der vil bryde igennem og holde en høj pris på længere sigt. Til gengæld stiger priserne på kunstmarkedet generelt over tid. Ifølge kunstkender og kunstkrititer Henrik Bering er slidstyrken derfor altafgørende, når du vurderer kvaliteten af et kunstværk.

 

Hvis værket stadig er interessant om mange år, så er det sandsynligvis også blevet mere værdifuldt. Derfor skal du betragte dine kunstkøb som langsigtede investeringer og ikke satse på noget, der måske ser ud til at stige kraftigt i værdi her og nu.

 

Investerer du i ældre kunst, er det forholdsvist nemt at se, hvilke kunstnere der er sikre investeringer, da de allerede er etablerede som samlerobjekter. Investerer du i moderne kunst, gælder det om at købe noget, der fanger den tid og stemning, som vi lever i netop nu, og som samtidig er almengyldigt.

 

Det siger sig selv, at moderne kunst er sværere at gennemskue på dette punkt, men til gengæld er den som regel også billigere – af samme årsag. Og det er ikke mindst blandt nutidens kunstnere, du kan være heldig at gøre en god investering.

‘Side 2: Køb kunst – og gør en god forretning’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display