Køb kunst efter tegnebogen

Tjek, hvilke råd du får med på vejen af Jane Dolmer fra In Situ Kunstrådgivning, hvis du køber kunst med 10.000, 30.000 eller 100.000 kroner på lommen.

INVESTERING

10.000 kroner:
Gå efter upcoming kunstnere. Du kan for eksempel besøge Kunstakademiets afgangsudstilling, hvor du kan købe kunst fra kunstnere, der snart er færdiguddannet. Det er noget, som kan stige meget hurtigt.

Du kan også gå på de små, nye gallerier, men du skal styre udenom det mest eksperimenterende kunst, hvis det er for at investere. Nogle gange er kunst en lampe med en kaktus på gulvet foran. Det kan være kunst, der sætter tanker i gang, men det er ikke velegnet til at købe med hjem, og det er svært at sælge videre, når du en dag bliver træt af det.

Gå hellere efter den todimensionelle kunst som for eksempel papirarbejde eller grafik som for eksempel kobbertryk af Superflex eller John Kørner.

30.000 kroner:
Fotokunst er ved at være en god investering. Der kan godt være fremstillet fem styk af hver, men det er meget billigere end unikamalerier.

Du kan også købe et lille maleri af en etableret kunstner, som for eksempel Trine Boesen eller Mie Olise. De udstiller ofte, og de laver gode gedigne værker, men du skal være forberedt på, at de aldrig kommer op i 500.000 kroners klassen.

Hvis du vil prøve noget mere eksperimenterende, kan du gå efter objekter, altså noget som ikke er todimensionelt til væggene. Du kan for eksempel se efter Søren Behncke - bedre kendt som Papfar - som laver forskellige objekter i pap.

Grafiske værker af de etablerede navne som for eksempel Olafur Eliasson eller Tal R er interessante, selv om der findes 50 af hver. Og de er til at komme i nærheden af, selv om deres unikakunst efterhånden er i millionklassen.

100.000 kroner:
Gå efter de kunstnere, der er på nippet til - eller for nyligt har haft - deres store internationale gennembrud. Det er de etablerede kunstnere, som stadig kan udvikle sig.

Jeppe Hein er et godt bud, og han kan være en rigtig god investering lige nu, ligesom Alexander Tovborg, som er på kanten af sit internationale gennembrud. Han laver store malerier, som koster omkring 100.000 kroner, men de kan koste det dobbelte om 10 år.

Peter Linde Busk er også et godt bud. Han har allerede haft sit gennembrud, og markedet er i øjeblikket støvsuget for hans værker. Kunstværker fra ham og flere andre eftertragtede kunstnere må du bestille, eller vente til der kommer et på auktion.

Læs endnu mere om at investere i kunst i Penge & Privatøkonomi, der er på gaden 23. juni.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display