Klædt på til blindebuk på fondsbørsen

Det er svært at gennemskue mange af de nye selskaber, der bliver børsnoteret. Læs, hvordan du gransker prospekterne og spotter vinderne.

INVESTERING

‘Side 1: Klædt på til blindebuk på fondsbørsen’

Når et stort selskab som Dong Energy bliver børsnoteret og sælger ud af statens aktier, behøver du som privat investor ikke bekymre dig om lødigheden af emissionen.

 

Professionelle investorer har sammen med et bundt af analytikere for længst gennemtrawlet selskabets økonomi og fremtidsudsigter på kryds og tværs. Som investor kan du i princippet droppe det prospekt, som selskabet ifølge lovgivningen skal udstede i forbindelse med børsnoteringen, da aktien på forhånd er blåstemplet af hæren af professionelle aktører.

 

Helt anderledes forholder det sig, når de professionelle investorer og analytikere holder sig væk fra en aktie, som det er tilfældet med selskaberne på First North og nogle af de mindre selskaber på den ordinære fondsbørs. Her er du helt på egen hånd. Hvis du vil undgå at investere med bind for øjnene, er du derfor tvunget til at undersøge kvaliteten af de enkelte selskaber.

 

Blandt de nyintroducerede selskaber på First North er der nemlig langt mellem snapsene, og risikoen for at købe en dødssejler er langt større end chancen for at støde ind i et lille guldæg. Udgangspunktet for din research bør være prospektet.

 

Du behøver ikke at gennemlæse det fra en ende af, men skal derimod lede efter en række centrale oplysninger, som kan være med til at afsløre, om selskabet med et gammeldags udtryk »har reelle hensigter« og arbejder seriøst med virksomheden frem for at berige de oprindelige ejere.

 

Her på siderne gennemgår vi en række af de centrale punkter, som du kan tage udgangspunkt i ved din research af et selskab, der står over for en børsnotering. Og vi kigger nærmere på nogle af de selskaber, der inden for det seneste år er blevet noteret på Københavns Fondsbørs, og kommer med eksempler på, hvad vi fandt frem til.


I 2006 blev 29 nye virksomheder noteret på Fondsbørsen og First North i København. I år er tallet foreløbigt 14, og flere er på vej.

1. Tjek personkredsen

 

At investere sine penge i en ny og ukendt virksomhed er frem for alt et spørgsmål om tillid til ledelsen og de aktuelle ejere. Centrale figurer er direktionen, bestyrelsesformanden og eventuelt næstformanden. Deres baggrund kan du tjekke i det offentlige virksomhedsregister på adressen www.cvr.dk. En række søgninger er gratis, mens det koster et mindre beløb at få leveret regnskaber og selskabsrapporter.

 

Et alternativ til CVR er enten søgemaskinen Google eller erhvervsavisernes databaser. www.greens.dk er også en interessant erhvervsdatabase, men den kræver dog abonnement.

 

Et par eksempler:

 

DANVENTURES: Flere konkurser
Et hurtigt tjek på stifter og administrerende direktør Samir Lehaff på www.cvr.dk får muligvis advarselslamperne til at gløde. Ifølge registret har direktøren været involveret i 3 konkursramte selskaber, mens et enkelt selskab er blevet tvangsopløst af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

 

ROVSING: Broget track rekord
Tilsvarende kan Christian Rovsings track record få nogle investorer til at hæve øjenbrynene en anelse. Af erhvervsregistret fremgår det, at den administrerende direktør i det børsnoterede Rovsing har været involveret i hele 5 konkurser og 3 tvangsopløste selskaber.

 

Stor forskel på kvaliteten af nye selskaber på børsen

 

Ud fra de punkter, vi gennengår her på siderne, har vi foretaget vores vurdering af 6 selskaber, der er blevet børsnoteret inden for det seneste års tid. Vi har tildelt fra 0 til 10 point for hvert punkt, hvor 10 udtrykker optimale forhold, mens 0 udtrykker, at forholdene er dybt kritisable set med en investors øjne. Af de 6 selskaber i vores lille test tegner Esoft systems og dernæst Gourmet Bryggeriet klart mest interessant og tillidvækkende.

 

DET SKAL TJEKKES VED ET NYT SELSKAB PÅ BØRSEN Esoft systems Gourmet Bryg. Rovsing

Tilliden til personkredsen bag virksomheden992Det unikke ved virksomhedes produkter548Prisen for virksomheden (P/E-værdi)957Forhold mellem pris og værdier i selskabet886Realismen i selskabets forventninger775Forholdet mellem regnskaber og forventninger1086De nuværende ejeres lock up-periode10100Bindende forhåndstilsagn om tegning af aktier10107Nærtstående parters forhold til virksomheden1094Ejernes krav til profit ved børsnoteringen1072 

DET SKAL TJEKKES VED ET NYT SELSKAB PÅ BØRSEN DLVS Danventures Wannakey
Tilliden til personkredsen bag virksomheden 8 1 8
Det unikke ved virksomhedes produkter 4 8 7
Prisen for virksomheden (P/E-værdi) 4 5 4
Forhold mellem pris og værdier i selskabet 3 4 3
Realismen i selskabets forventninger 3 4 5
Forholdet mellem regnskaber og forventninger 5 5 5
De nuværende ejeres lock up-periode 2 0 2
Bindende forhåndstilsagn om tegning af aktier 9 0 0
Nærtstående parters forhold til virksomheden 4 4 0
Ejernes krav til profit ved børsnoteringen 2 7 2

‘Side 2: Klædt på til blindebuk på fondsbørsen’

Tags

Anbefalede artikler