Kinesiske data skruer op for aktieoptimismen

Erhvervstilliden er steget i Kina, viser nye tal fra Riget i Midten. "Det underbygger vores forventning om, at væksten i Kina igen vil begynde at stige," siger Danske Invests chefanalytiker. Tal fra boligmarkedet bekymrer dog stadig.

INVESTERING

Øjnene er stift rettet mod de kinesiske nøgletal, når de tikker ind. Siden årsskiftet er analytikere og økonomer blevet skuffet over den manglende økonomiske vækst, som flere havde forventet igen ville runde 7 pct. i 2014. I stedet er væksten faldet, hvilket har givet panderynker hos investorer og analytikere. Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen har tidligere vurderet, at bunden nu er nået, og at den kinesiske økonomi igen ville pege opad. Nye tal for erhvervstilliden bekræfter den formodning.

Vi har de sidste to måneder argumenteret for, at bunden nu var nået, og at erhvervstilliden igen ville stige som tegn på stigende økonomisk vækst - om end vi ikke regner med at væksten stiger til de tidligere 8 pct. De nye tal for erhvervstilliden viste netop, at det går i den rigtige retning for Kina,” fortæller Bo Bejstrup Christensen.

Skuffelsernes tid kan være forbi
Dermed er der udsigt til, at kinesisk økonomi vil bryde den negative nyhedsstrøm, som har ramt markederne de seneste 12-18 måneder, hvor væksten i økonomien er blevet ved med at falde - og erhvervstilliden er blevet svækket yderligere. Men nu er der igen nye tegn på, at skuffelsernes tid kan være forbi. De seneste måneder har således budt på positive nyheder, og de nye tal for erhvervstilliden er endnu et i rækken.

Bo Bejstrup Christensen er dog ikke lutter optimisme. Den kinesiske økonomi rummer stadig en del usikkerhedsmomenter, der kan få udviklingen til at vende. Blandt andet peger han på boligmarkedet.

Tal for boligmarkedet giver usikkerhed
”De seneste tal for boligmarkedet viser, at boligsalget er begyndt at falde, og at priserne også falder i nogle byer. Det indikerer umiddelbart et svækket boligmarked, men vi vurderer, at det er forsinkede resultater af den stramningskampagne, vi har set fra myndighederne i Kina for at få udlånsvæksten under kontrol og dermed ikke er et tegn på, at boligmarkedet er på vej til at falde sammen,” siger Bo Bejstrup Christensen.

De optimistiske toner fra den kinesiske økonomi er gode nyheder for investorerne, idet de vil betyde, at bekymringen omkring Kina vil aftage. Det vil hjælpe globale aktier i almindelighed og også aktier fra nye markeder, der ellers havde et svært 2013 og faldt yderligere indledningsvist i 2014. Siden ultimo marts er aktierne i de nye markeder dog begyndt at stige igen - bl.a. som følge af bedringen i Kina.

Er du som investor interesseret i at investere i nye markeder, tilbyder Danske Invest en række afdelinger, der investerer i både aktier og obligationer fra den region. Én af aktie-afdelingerne er Nye Markeder Small Cap, der de seneste tre måneder har outperformet sit benchmark - senest i maj, hvor afdelingen gav et afkast på 5,5 pct. mod et afkast i benchmark på 4,6. Afdelingen har de seneste fem år givet et årligt afkast på gennemsnitlig 22,34 pct. - dog med store udsving undervejs.

Tags

Anbefalede artikler