Kinesisk melding kan give kortvarigt aktieløft

INVESTERING

Aktiemarkedet vil med stor sikkerhed reagere positivt mandag morgen, efter de kinesiske myndigheder i weekenden udmeldte planer om at afkoble den kinesiske valuta fra US dollar.

Kinesernes udmelding var meget lidt konkret. Men det ligger i kortene, at der kommer en mindre, glidende revaluering, som styrker udenlandske virksomheders konkurrenceevne i forhold til kinesiske virksomheder. Men kan også opfatte det som om, at der flyttes vækstkræfter fra Kina til USA og Europa, og det vil i sig selv være positivt.

Hvor stærk og varig kursreaktionen bliver mandag, er meget usikkert. Vi forventer dog en solid positiv kursbevægelse fra morgenstunden mandag. Men allerede senere på dagen eller de næste dage i ugen, forventer vi nye tilbagefald.

For det første er udmeldingen fra de kinesiske myndigheder meget vag: Hvornår kommer der en revaluering, og hvor stor bliver den? For det andet har der i markedet været en forventning om denne revaluering, fordi USA har presset på – med trusler om handelshindringer overfor Kina.

Netop denne forventning kan have bidraget til de seneste måneders kursfald på Shanghai-børsen, da de kinesiske virksomheders konkurrenceevne svækkes.

Afgørende kursgrænse

Meget afgørende bliver om de amerikanske aktier i denne uge kan lægge afgørende afstand til 1110-nivau for S&P 500 indeks, svarende til det psykologisk vigtige 200 dages glidende gennemsnit. Fredag lukkende S&P 500 i 1117 – efter kursstigninger indenfor guldaktier, health care, biotek, olie og banker.

Sammen med meldingen om en kinesisk revaluering ser vi lidt bedre stemning på kreditmarkedet, som en mulig trigger bag en kort periode med positive aktiemarkeder.

Markedets fokus har meget været på den europæiske gældskrise. Men de seneste uger er en del af tilliden vendt tilbage, efter EU-landene har udmeldt store offentlige besparelser, skærpet bankregulering og nu senest offentlige stresstest af de europæiske storbanker. Det mere positive syn på de finansielle virksomheder afspejles blandt andet via Itraxx Cross-over for finansielle virksomheder, hvor forsikringspræmien mod konkurs har været faldende.

Vi mener dog, at det forsat er et spørgsmål om (kort) tid, før markedet begynder at fokusere mere på de underliggende vækstforhold i europæiske og USA’s økonomi. Vi ser en meget stor risiko for, at minimum Europa er på vej ud i en ny recession i løbet af 3-6 måneder.

Efter OECD’s ledende indikator for Italien og Frankrig de seneste måneder er vendt i minus, er de seneste indikatorer for Tyskland også begyndt at vakle. IFO indeks fra de tyske indkøbschefer viste i seneste opdatering svaghedstegn. ZEW indikatoren har de seneste måneder vist et voldsomt fald tilbage til april 2009-niveau.

For USA udvikler den vigtige ECRI-indikator sig fortsat meget negativt.

I fredagens ugentlige opdatering faldt den ugentlige vækstindikator yderligere – fra minus 3,7 til minus 5,7. Faldet har på fem uger været minus 18, hvilket er meget markant. Noget af faldet er dog baseret på den seneste måneds aktiekursfald.

Sammenholdt med den seneste negative udvikling i beskæftigelsen ser vi stadig flere signaler på en amerikansk vækstopbremsning, som nok ikke bliver så hård som i Europa.

Vi mener allerede, at aktiemarkederne ligger i yderkanten af det interval, som vi ser på den korte bane – mellem 1110-1120 og 1040-1050.

Ihukommende den rigelige likviditet og udsigten til meget lave korte rente, kan aktierne blive drevet frem af likviditet igen.

Første store modstand opad er 1140, svarende til 50 dages glidende gennemsnit.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display