Kina – verdens snart største økonomi

Inden for en kortere årrække vil Kina være verdens største økonomi, og alene derfor er Kina ikke til at komme udenom, hvis man vil investere i udenlandske aktier.

INVESTERING

 

Indbyggertal:
1,33 milliarder
 
BNP pr. indbygger:
5.970 dollar
 

To amerikanske præsidenter mere, så vil Kina være verdens største økonomi.

Sådan kan man kort at opsummere potentialet i kinesiske aktier, og skal man i sin aktieportefølje vægte et enkelt land højere end andre, vil mange mene, at det skal være Kina.

I dag står USA for cirka 30 procent af verdens private forbrug, så når man skal følge udviklingen i det globale private forbrug, er det USA, man ser på.

Men det er ved at ændre sig.

Sidste år kom det private forbrug i Kina for første gang op på niveau med den kinesiske eksport til Europa og USA. Så landets økonomiske vækst er ved at blive mere og mere forbrugsdrevet.

Og der er efterhånden blevet skabt en købedygtig kinesisk middelklasse på 300 millioner kinesere svarende til hele befolkningen i USA.

“Når vi ser 10 år frem, vil Kina være et større forbrugermarked end USA, så hvor vi i dag ser på, hvordan bilsalget udvikler sig i USA, vil det nok om 10 år være det kinesiske bilsalg, vi ser på,” mener Søren Nemec, porteføljemanager i Jyske Invest.

“Kina regner selv med en økonomisk vækst på 8-10 procent i de kommende år, og de er ret gode til at styre væksten. Aktiemarkedet vil sandsynligvis stige 10-15 procent i det kommende år,” siger Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Stor opsparingsboble

Kina opretholder de høje vækstrater ved at sætte offentlige investeringer i gang, blandt andet infrastrukturprojekter.

Historisk set har væksten i Kina været eksportdrevet, men det er ifølge Sydinvest gradvist ved at ændre sig.

“I forbindelse med nedgangen i den globale økonomi har Kina oplevet en nedgang i eksporten på cirka 20 procent. Det er blevet modsvaret af en stigning i den indenlandske efterspørgsel, blandt andet gennem offentlige investeringer, men det private forbrug er også steget i størrelsesordenen 15 procent,” siger Niels Skovvart, afdelingsdirektør i Sydinvest.

“Stigningen i det private forbrug anser jeg faktisk for at være sund, for kineserne har historisk sparet for meget op. Man kan næsten tale om en opsparingsboble, der nu så småt er ved at blive punkteret,” tilføjer han.

Antidemokratisk succes

Det er ironisk nok fraværet af demokrati i Kina, som har gjort det muligt for den kinesiske regering at styre den økonomiske vækst.

“Kina kan blandt andet tilbyde udenlandske virksomheder, der vil producere i Kina, en ekstrem effektiv infrastruktur. I Kina bygger man en motorvej, hvor man synes, den ligger bedst. De behøver ikke at tage hensyn til dem, der boede der før, og de skal ikke igennem en lang beslutningsproces,” giver Henrik Drusebjerg fra Nordea som eksempel.

Selv i en situation med økonomisk krise vil Kina have positive vækstrater, forklarer Søren Nemec.

“Der vil måske nok være store udsving i økonomien, men det vil ske på et relativt højt niveau,” siger han.

Anbefalede artikler