Kend dit nøgletal: Ulemper ved K/I

Sammen med P/E giver K/I-værdien et godt billede af indtjeningsmulighederne i aktie. Men du skal passe på nøgletallets faldgruber.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Som P/E bør Kurs/Indre Værdi være en fast del af de analyseværktøjer, du bruger til at vurdere dine nuværende og - måske - kommende aktier. Nøgletallet sammenligner aktiernes markedsværdi med egenkapitalen pr. aktie i den aktuelle virksomhed. 

Hvor P/E ikke fungerer på virksomheder med negativ indtjening, må K/I også fra tid til anden give fortabt.

Ting, der ikke kan måles

K/I-værdien bliver udregnet på baggrund af virksomhedens egenkapital - et tal, som selskabet oplyser i forskellige rapporter. Tallet på bundlinjen tager dog ikke højde for immaterielle værdier - det kan for eksempel være værdien af virksomheds brand. Derfor kan aktien vise sig at være enten et bedre eller et dårlige investeringsobjekt, end K/I viser.

Risiko

Som Price/Earnings tager Kurs/Indre Værdi ikke højde for risiko og forventet vækst.

Regnskaberne

K/I-nøgletallet er stærk til at se på sammenlignelige firmaer fra samme sektorer. Nøgletallet vurderer her, om en aktie er under- eller overvurderet. Nøgletallet er dog afhængigt af selskabernes regnskabsmetoder - de kan for eksempel variere fra land til land. I nogle tilfælde er regnskabsmetoderne så forskellige, at det er umuligt at bruge K/I som sammenligningsværktøj.

Røde tal på bundlinjen

Bliver egenkapitalen i en virksomhed negativ, vil det ikke give mening at udregne K/I-værdien.

Tags

Anbefalede artikler