Kan jeg investere i SAS-præferenceaktier?

INVESTERING

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har læst, at SAS har udstedt præferenceaktier, men hvad er præferenceaktier, og kan man som privat person investere i dem? T.M., København

SVAR:
SAS har udstedt præferenceaktier for 3,5 milliarder svenske kroner. Oprindeligt havde selskabet planlagt udstedelse af aktier for 2 milliarder kroner, men interessen var så stor, at beløbet blev forhøjet. Den store interesse vidner om, at markedet ikke ser umiddelbar risiko for en konkurs i selskabet.

Præferenceaktierne har kun 1/10 stemmeret i forhold til de almindelige aktier, men har til gengæld fortrinsret til udbytte. Over de næste fem år er udbyttet fastlagt til 50 kroner pr. aktie årligt. Udbyttet udbetales med en fjerdedel hvert kvartal. Første udbyttebetaling finder sted den 5. maj 2014. Efter det femte år stiger udbyttet med 1 procent af tegningskursen hvert år frem til det 10. år, hvor udbyttet udgør 50 svenske kroner plus 5 procent af tegningskursen, og udbyttet dermed kommer op på 75 svenske kroner. Men det kræver dog, at selskabet har midler til at betale udbyttet med.

Frem til første udbyttebetaling efter den 5. februar 2018 kan SAS indløse aktierne til 120 procent af tegningskursen på 500 svenske kroner. Derefter kan indløsning finde sted til en pris på 105 procent af tegningskursen. For investorer er upsiden på aktiekursen dermed begrænset, i og med at SAS kan indløse aktierne. Præferenceaktierne har snarere karakter af en højtforrentet virksomhedsobligation.

Læs også, om virksomhedsobligationer er noget for dig.

Præferenceaktierne er ikke forbeholdt storinvestorer, men kan købes af alle. Aktierne er noteret på børsen i Stockholm, hvor kursen i skrivende stund ligger på omkring 515 svenske kroner. Du kan læse flere detaljer om aktierne på SAS’ hjemmeside under investor relations, hvor hele prospektet er tilgængeligt.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

 

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen, Økonomisk journalist her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display