Kan aktierne blive ved med at stige?

2013 har været et godt aktieår med markante stigninger. De førende danske aktier er steget cirka 10 procent. Kan det blive ved? Ja, mener Formuepleje.

INVESTERING

Sell in May and walk away, lyder et gammelt børsslogan. Men Formuepleje mener dog, at det ikke får sin berettigelse denne maj. Selvom snusfornuften måske vil tilsige, at aktiestigningerne i år har været ganske gavmilde, og det derfor er på tide at ræbe sejlene.

Faktisk var der i april en lille nedtur på cirka 4 procent fra toppen, men dette dyk er indhentet. Og her ved indgangen til maj er der flere forhold, der understøtter markederne:

”Siden juli sidste år, hvor ECB-chef Draghi var ude at sige, at ECB gør, hvad der skal til for at hjælpe den europæiske økonomi i gang, har aktierne performet meget tilfredsstillende. I dag er der rentemøde i ECB, og her forventer markedet, at der enten kommer en rentenedsættelse eller en klar intention om en rentenedsættelse til juni,” siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Økonomien skal blive selvbærende
I øjeblikket kæmper centralbankerne for at holde hånden under økonomien i håb om, at den så at sige kan holde sig selv oppe og på et tidspunkt gå over en i fase, hvor den bliver mere selvbærende. Opgaven går ud på at holde renterne nede og dermed reducerer virksomhedernes og forbrugernes omkostninger mest muligt i håb om, at det skaber grobund for fremgang.

Den ene del er også lykkedes, idet både forbrugere og virksomheder er ganske velkonsoliderede og har god likviditet. Næste fase, hvor forbrugerne begynder at købe flere varer, har vi endnu til gode at se materialisere sig.

Regnskaber viser styrke
At virksomhederne er velspækket med penge, har vi allerede set et par gode eksempler på den seneste tid. Coloplast udbetaler ekstraordinært udbytte på 3 kroner pr. aktie. Tryg øger tilbagekøbet af egne aktier.

Og den amerikanske computergigant, Apple, har lanceret det største aktietilbagekøbsprogram nogensinde. Umiddelbart lyder det godt for aktionærerne, men det udstiller det aktuelle problem, hvor virksomheder i stedet for at investere i øget omsætning, finder det mere fornuftigt at sende pengene tilbage til aktionærerne.

Spændt op til vækst
”Virksomheder fremstår aktuelt meget veltrimmede og klar til vækst. Når der generelt kommer mere gang i økonomien, og forbrugerne begynder at bruge flere penge, vil en stor del af den øgede omsætning lande direkte på bundlinjen. Det er denne forventning, der er indlejret i de aktuelle aktiekurser, siger aktiestrateg Otto Friedrichsen.

Han understreger, at aktierne generelt ikke er hverken dyre eller billige med en gennemsnitlig P/E på cirka 14,5.

”Men det er klart, at hvis omsætningen ikke kommer, så skal P/E-værdierne og der med kurserne være lavere. Modsat hvis væksten slår igennem, så skal aktierne stige endnu mere.

 

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display