Investorer spekulerer benhårdt i faldende kurser

De store kursfald på de internationale aktiemarkeder er mere drevet af spekulation end fundamentale data om markederne.

INVESTERING

Aktiemarkederne verden over falder tungt i disse dage. Det danske C20 cap indeks faldt med hele 3,2 procent i torsdags, mens amerikanske S&P 500 samme dag lukkede med et minus på 2,1 procent. Begge markeder fortsatte kursdykket fredag.

Men de fald er mest udtryk for en stærk negativ trend, der bliver drevet af kortsigtede spekulanter. Mere end at det er langsigtede investorer, der agerer på fundamentale data.

Sådan lyder det fra investeringsstrateg i Danske Invest, Lars Skovgaard Andersen.

”I øjeblikket er vi ude i, at man handler på frygten. Og de kortsigtede spekulanter, der shorthandler (tjener på faldende markeder red.), driver markederne endnu længere ned,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg for Danske Invest.

Drevet af frygt

Det, der driver frygten, er dårlige kinesiske væksttal, som kommer på ryggen af kinesiske devalueringer. Det gør investorerne nervøse for, hvad der sker med råvarepriserne og emerging markets som helhed. Dertil kommer en generel nervøsitet for, hvornår den amerikanske centralbank, Fed, hæver renten.

”Ser vi på de fundamentale ting, som sker i Kina, så bør det ikke give så store skvulp på aktiemarkederne i Europa og USA, da det – i hvert fald ikke endnu – berører nøgletallene for hverken Europa eller USA,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Når Kina så alligvel smitter så meget af på vestlige markeder, hænger det i høj grad sammen med, at vi er i et sommermarked.

”Der er typisk ikke så mange aktører i markedet her i august måned, da august er den store sommerferieperiode i mange lande. Mange store institutionelle investorer er ikke nær så aktive om sommeren, hvilket gør, at den samlede handelsvolumen er mindre og i høj grad er domineret af mindre – og ofte – mere kortsigtede investorer,” siger han og fortsætter:

Handler på teknik

”Daytradere og andre kortsigtede spekulanter er derfor stærke kræfter, der driver kurserne længere og længere ned i øjeblikket.”

Og det får ofte en selvforstærkende effekt. For mange af disse mere kortsigtede aktører handler meget efter den såkaldte ’teknisk analyse’, hvor man handler ud fra diverse købs- og salgssignaler i kursgrafer og handelsvolumener. Hvorimod store institutionelle investorer i højere grad handler efter nøgletal for virksomheder og økonomi.

”Og i øjeblikket er det helt tydeligt, at der sidder mange aktører i markedet og handler netop på de tekniske signaler. Det tyske Dax 30 indeks gik tidligere på ugen under sit 200 dages glidende gennemsnit. Torsdag skete det for amerikanske S&P 500 torsdag, og fredag morgen brød Shanghai sit 200 dages glidende gennemsnit. Og man kan se, hvordan dette har forstærket den negative trend, da handlere har set det som et yderligere salgssignal,” siger Lars Skovgaard Andersen.

’Glidende gennemsnit’ er en af de mest kendte indikatorer i teknisk analyse. Man ser på, om kursen går under gennemsnitskursen for de sidste 200 dage. Når den gør det, bliver det set som et signal om yderligere kursfald.

Desuden giver det yderligere nervøsitet blandt investorerne, at det ikke kun er
aktier, der svinger meget. Råvarer og emerging market-valutaer har på det seneste været sendt ud i et noget, der ligner frit fald.

Hvad så nu?

Og hvad vil så kunne få markedet til at vende?

”På et tidspunkt vil selv de mest spekulative aktører, der sidder og shorthandler, tage gevinsten. I øjeblikket hersker grådigheden blandt shorthandlerne, men på et tidspunkt vil de tage gevinsten – og det kan så føre til et rebound i aktiemarkederne, da mange går ud af deres shortpostioner på kort tid, hvilket vil presse kurserne op,” siger Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

”Og det kan vende, hvis de store institutionelle investorer køber op i markedet. Hvad der får dem ind, ser vi først, når det er sket, men datapunkter, der viser, at frygten er ubegrundet, kunne være et godt bud. De vil være sikre på, at de dårlige tal for Kina ikke sætter sig i nøgletallene for Europa og USA, før de går ind i markedet.”

Hvorvidt de kinesiske problemer vil sprede sig til de europæiske og amerikanske nøgletal er endnu for tidligt at sige for eksperterne i Danske Invest.

”Men som det ser ud nu, så er dette et kongemarked for den langsigtede investor, der har gjort sit hjemmearbejde og udvalgt en række kvalitetsaktier, som man så kan købe billigere på baggrund af markedsuroen,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Tags

Anbefalede artikler