Investeringslommer i fodboldaktier

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet giver dig på penge.dk hver måned et værktøj til din investor-viden. I denne måned viser han, hvornår fodboldaktier er interessante.

INVESTERING

For nylig har Aab hentet ny kapital og polstret sig til de kommende finansielle udfordringer. Men ligesom med alle fodbold-aktier er det kun i ganske specielle perioder, at en investering her er økonomisk interessant. Som investor bør du derfor ikke basere en kapitalanbringelse i fodboldaktier på en fair og fornuftig relation mellem risiko og afkast. Den eksisterer ikke.

Officielt er fodboldklubber forretninger. I reglen er de aktieselskaber. De drives dog ikke som sådanne. Det handler først og fremmest gennemsnitligt om at levere en underholdende vare. Skulle det vise sig at være muligt at kombinere det fornøjelige med det økonomiske, er det en positiv sidegevinst - hverken mere eller mindre. Investeringslommer forekommer dog fra tid til anden, og hvis du absolut vil købe fodboldaktier, er det dem, du bør kigge efter.

En motor på én cylinder
En virksomhed kan have sine ups and downs. Der kan være perioder, hvor man sælger mere eller mindre. De fleste virksomheder har dog et godt bundniveau og flere eller sågar mange økonomiske strenge at spille på, men anderledes forholder det sig for fodboldklubber. Her er det ofte afgørende, om en kamp ender 2-1 eller 1-2. Resultater kan - ligesom vejret - ikke langtidsprogrammeres. Derfor er det ikke et spørgsmål om, men hvornår de økonomiske resultater svigter.

I tillæg til den noget en-dimensionerede forretning, som fodboldklubber er, har investorerne også andre udfordringer. Når danske ledelser historisk har forsøgt at diversificere sig væk fra, at det økonomiske udkomme kun drejer sig om 2-1 eller 1-2, har der også været langt flere fejl end pletskud. Ledelser i fodboldklubber har ikke historisk været dygtige nok; ikke tilstrækkelig fokuseret på det økonomiske og især ikke disciplinerede. Det er ikke meningen, at fodboldklubber gennemsnitligt skal tjene penge, og det bør du som investorer tænke på.

Her er lommerne
Investorerne bør langsigtet holde sig fra fodboldaktier ud fra økonomiske og investeringsmæssige overvejelser. Hvis du alligevel lader dig friste til at købe, vil jeg pege på to forhold, som historisk har vist sig at være de steder, hvor du måske har korte tidsmæssige investeringslommer.

Prisfastsættelse under emissioner
En af de ting som undrer, er den prisfastsættelse, som gælder, når klubberne (endnu engang) skal have tilført kapital. Det gjaldt også for Aab i august, og var også gældende i tilfældet med Brøndby. Kapitaludvidelser er ofte så udvandende, og der udstedes så mange nye aktier, at luften er tyk af tegningsretter, som der ikke er ejere til.

Derfor vil tegningsretterne typisk have en lav pris, og i de sidste handelsdage før emissionen slutter, vil mange tegningsretter, som ikke ønskes udnyttet, blive tvangssolgt til en meget lav pris. Ved at købe tegningsretter og tegne nye aktier på dem, har investorerne en mulighed for at tjene penge, når de nye og gamle aktier slås sammen til en ny og fortsættende aktieklasse.

Afgjorte mesterskaber
Den anden udvikling, som kan være investeringsgivtig og med en trods alt rimelig risiko, opstår, når en børsnoteret klub, som ikke har for vane at ligge konstant i toppen, vinder mesterskabet. Når det ikke er en notorisk topklub, er sandsynligheden for en lav markedsværdi stor.

Muligheden for en finansiel upside i aktien opstår, hvis det allerede på et tidligere tidspunkt i sæsonen står klart, hvem den nye mester bliver. Sker det eksempelvis 4-6 runder før afslutningen, kan der være afkast at hente i den eufori, som ofte følger hen imod sæsonafslutningen. Men som investor skal du være opmærksom på, at du i givet fald lukrerer på andres manglende viden om spillet på aktiemarkedet. Det er normalt ikke gode odds at have.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display