Investeringsforening: Attraktive BRIK-lande med faldgruber

Der er udsigt til positive afkast ved at investere i BRIK-landene, men bag flotte væksttal lurer farer. Ikke mindst i Kina bør investorer bevare en sund skepsis.

INVESTERING

Kraner, lastbiler og cement. Et økonomisk fundament uden sidestykke skyder i disse år op i Brasilien, Rusland, Indien og Kina. Mens den vestlige økonomi slæber sig af sted, fortsætter BRIK-landene deres imponerende vækst. Men et nærmere kig på succeshistorien afslører små, men farlige revner i fundamentet. Navnlig i Kina er situationen ved at udvikle sig til en præ-kartoffelkur økonomi.

Inflationen er stigende, pengepolitikken er løs og P/Eværdierne høje. De kinesiske selskaber skal levere mere end gode resultater for at kunne indfri forventningerne, som i forvejen er skruet højt i vejret. Der er næsten for meget tryk på kedlen.

I Rusland ser situationen mere gunstig ud. Aktierne er billige, og blandt økonomer er der bred enighed om, at olieprisen er på vej op, drevet af den amerikanske beslutning om at forlænge Bush’s skattelettelser, spirende fremgang i Europa og kinesisk efterspørgsel. Samtidig kan Rusland komme til at vinde på sine store naturgasforekomster. Over de seneste par år er prisen faldet meget, men hvis vinteren i år og til næste år bliver lang og kold, vil priserne stige kraftigt.

Brasilien danser videre

I Brasilien bliver der også spekuleret i råvarer. Landet satser meget på ethanol med miljømæssige fordele. Det produceres både af majs og af sukkerrør, og især majs har en god mulighed for at udvikle sig til en væsentlig eksportvare. Hvis det sker, vil det ringe stort på bundlinjen hos investorerne. Endelig er der Indien, hvor der ikke umiddelbart er noget nyt at fortælle. Det er både godt og skidt.

For en kortsigtet investor er der ikke udsigt til en hurtig gevinst. Men med tålmodighed kan den indiske tiger udvikle sig til mere end en historie om produktion som i Kina eller råvarer som i Rusland og Brasilien. Landet er en videnshistorie, hvor engelsktalende ingeniører, læger og dataloger yder tjenesteydelser på et højt niveau.

Og selvom infrastrukturen halter, tæller det også på plussiden, at landet bygger på et solidt demokrati og yder solide vækstrater. Alt i alt ser BRIK-landene således interessante ud rent investeringsmæssigt, men pas på med Kina.

5 bud på investeringsbeviser

 

Investerings-afdeling Fondskode Afkast 1 år. Afkast 3 år (1) ÅOP
Sydinvest BRIK DK0010303882 23,05% 2,30% 2,85%
Jyske Invest Indiske Aktier DK0010303296 32,25% 1,27% 2,60%
Alfred Berg Rusland DK0010237809 39,75% -1,56% 4,06%
Danske Invest Latinamerika DK0010257831 32,36% 11,55% 1,89%
Jyske Invest Brasilianske Aktier (2) DK0060212710 - - -


Kilde: Morningstar pr. 03.01.2011. Alle udbyttebetalende. Note: (1) Annualiseret. (2) Ny afdeling.

 

Tags

Anbefalede artikler