Investering: Lad pengene vokse i skoven

Igennem de seneste 100 år har investering i skov overgået aktiemarkedets afkast. Samtidig er det perfekt til at nedbringe din risiko.

INVESTERING

 

Er vi blevet løjet for i al den tid? Vokser penge rent faktisk på træerne? Noget kan tyde på det, for når alle andre aktiver går ned, går træerne op. Derfor køber de største markedsaktører netop nu skove over hele verden, og som privatinvestor bør du overveje at gøre det samme. Ud over den åbenlyse grund at afkastet fra skov historisk set har slået aktier, er investeringen en uhyre effektiv måde at sikre dine investeringer styrke i vanskelige tider.

 

Fra krakket i 1929 og i de næste 12 års smalhals mistede aktiemarkederne omkring 70 procent af deres værdi. Mens hele verden kollapsede, kunne de, som havde investeret i skove, se deres indskud få en forrentning på 233 procent i samme periode.

 

Faktisk har der været positivt afkast igennem fire af de fem markedskollapser, som verden har set de seneste 100 år. Styrken i svære tider blev også bevist under finanskrisen. I 2008 blev skovinvesteringerne forrentet med 10 procent, hvor aktierne faldt 40 procent.


Våben mod høj inflation

 

En investering i skov tjener samtidig som effektiv gardering mod inflation. En høj inflation vil have stor negativ påvirkning ved investering i obligationer og også i nogen grad for aktieinvesteringer. Den høje rente, der følger efter inflationsspøgelset, påvirker selskaberne negativt. Men i skovene vil priserne følge inflationsudviklingen, og den stigende rente har ingen umiddelbar betydning.

 

Ved den seneste alvorlige højinflationsperiode fra 1973-81 stemte realiteterne overens med teorien om, at skoven er et effektivt våben mod inflation. En årlig forrentning på 22 procent blev det til i perioden. Igennem de seneste 90 år har afkastet fra skovinvestering slået inflationen med 3 procent årligt. Den imponerende historik kombineret med muligheden for at gardere sig mod høj inflation er da heller ikke gået de store danske investorers næse forbi.

 

ATP kaster i øjeblikket milliarder af kroner efter skove rundt omkring. Og man har planer om at udvide investeringerne fremadrettet, forklarer Ulrik Dan Weuder, der er ansvarlig for inflationssikrede investeringer hos pensionsgiganten ATP. “Vi begyndte at investere i skove i 2008, og indtil videre har vi opkøbt for knap halvanden milliard kroner. Vi har været meget tilfredse med resultatet indtil nu, og i første omgang vil vi investere yderligere 1,5 milliarder kroner,” siger han.

 

Det er ikke småskove, pensionsselskabet får for de penge. Skove på størrelse med Langeland og Bornholm er nu på danske pensionsopspareres hænder. ATP forventer et langsigtet årligt afkast på minimum 5-6 procent plus inflation. En forventning, som stemmer overens med de fleste eksperters vurdering, og som dermed lægger sig endnu højere end de sidste 90 års afkast.


Behovet for træ stiger

 

Glemt er tidligere tiders dommedagsprofetier om den papirløse verden og fatale konsekvenser for skovdriften i hele verden. Der bruges mere træ end nogen sinde før, og behovet er så kraftigt stigende, at det vil være fordoblet om 40 år. Eksperter har endda udtrykt bekymring for, om vi overhovedet har nok skov til at kunne følge med. Der er to helt dominerende drivkrafter for den stigende efterspørgsel:

 

Dels den velkendte forklaring om en hurtigt voksende middelklasse på verdensplan og i særdeleshed i Kina, hvor befolkningen vil skulle bruge langt mere træ til hverdag og inden for byggeriet. Dels forklaringen om miljøhensyn. El og varme skal i stadig højere grad produceres med vedvarende energi, og her kommer træerne ind i billedet.

 

EU-landene har indgået en aftale om, at de skal dække en femtedel af deres energiforbrug med vedvarende energi inden 2020. Alene i Danmark venter Energistyrelsen, at vi til den tid vil bruge dobbelt så meget træ til at producere el og varme som i dag.

 

Skoven lammetæver aktiemarkedet

 

De seneste 23 år har det årlige afkast på skov gennemsnitligt ligget mere end 50 procent over det mere risikable aktiemarked. Den konstante efterspørgsel efter træ i både opgangs- og nedgangstider og muligheden for at udskyde fældning og salg hvis råvareprisen falder, giver en stabilitet og sikkerhed, som næsten er obligationer værdig.
Akkumuleret afkast over tid (ultimo 1986 = indeks 100)

 

25. januar 2011


[emediate]

‘Side 2: Investering: Lad pengene vokse i skoven’

 

‘Side 3: Investering: Lad pengene vokse i skoven’

 

Tags

Anbefalede artikler