Investér i genopstandne mastodonter

Konglomerater var alle moderne investorers hadeobjekt nummer et i 00'erne. Men finanskrisen har vist deres styrke, og de er ved at blive taget til nåde igen. I hvert fald de stærke af dem. Flere af konglomeraterne ligner spændende investeringer netop nu.

INVESTERING

Moderne økonomisk teori har tidligere lagt konglomerat-konstruktionen i graven. I videnskabens verden fungerer det ikke, når én virksomhed ejer og driver flere forskellige mindre virksomheder under sig. Op igennem 90’erne og 00’erne forsvandt mange af denne type virksomheder.

»Øget konkurrence lagde pres på konglomeraterne. Og i den periode, hvor det indre marked blev skabt, var der en lang række af de gamle, lidt tunge konglomerater, som blev opsplittet,« siger ekspert i virksomhedsstrategi, Martin Jes Iversen fra CBS.

Opsplitningerne skete under mantraet, at fokus ville gavne bundlinjen. For at finde forklaringen på hvordan alle disse konglomerater oprindeligt opstod, skal vi skrue tiden tilbage til 60’erne og 70’erne. Her fik perioder med en rente, som var lavere end inflationen, opkøbslysten til at eksplodere. Opskriften var simpel; køb en virksomhed for lånte penge, som du betaler fem procent for at låne ...

Resten af artiklen er forbeholdt abonnenter, der kan logge ind herunder. Er du ikke abonnent, så KLIK HER OG FÅ ET SÆRTILBUD på 2 numre af Penge & Privatøkonomi for 99 kroner og få øjeblikkelig adgang til artiklen.

Download hele artiklen her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display