Hvorfor falder kursen så lidt ved udbytter?

INVESTERING

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Når der kommer udbytte fra en aktie, så falder kursen ofte ikke helt så meget, som udbyttet svarer til. Hvordan kan det være? K.L., Herfølge

SVAR:
Teoretisk set bør aktiekursen - og dermed værdien af selskabet - falde lige så meget som udbyttet dog justeret for de skattemæssige effekter.

Imidlertid reagerer aktiemarkedet ikke altid efter teoribogen, men mere på det praktiske plan. Selskaber prissættes på aktiemarkedet efter størrelsen af deres overskud. Og da udbetaling af udbytte kun har en begrænset effekt på selskabets overskud, ser markedet ikke umiddelbart nogen begrundelse for at lade kursen falde med det samme som udbyttet.

Samtidig vil investor måske mere hæfte sig ved, at virksomheden eksempelvis kun får 5 procent i rente på den konto, hvor overskuddet er ophobet, mens han regner med at kunne hente 10 procent i afkast på aktiemarkedet. Ergo ræsonnerer investor, at pengene ligger bedre i hans lomme end i selskabets pengekasse.

Et højere udbytte har dog sin pris i form af en højere risiko på investors investeringer. Udbetaling af udbytte øger nemlig virksomhedens gældssætning marginalt og dermed også virksomhedens gearing, hvilket i sagens natur øger den finansielle risiko i virksomheden.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Mød Penge & Privatøkonomis eksperter og stil selv spørgsmål til dem her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display