Hvorfor er der forskel på A- og B-aktierne i Mærsk?

INVESTERING

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Jeg har nogle A-aktier i A.P. Møller - Mærsk. Da jeg i sin tid købte dem, var A-aktierne cirka 2.000 kroner billigere pr. stk. end B-aktier. Da der betales samme udbytte pr. aktie, vurderede jeg, at A-aktierne var det bedste køb. Kursen følges som regel op og ned, dog med den nævnte difference. Den seneste tid har tendensen dog været, at kursen på B-aktien stiger mere end kursen på A-aktien, så differencen altså er blevet større. Jeg forstår ikke rigtig dette fænomen.

  • Burde kurserne ikke være de samme?
  • Hvorfor opstår kursdifferencen?
  • Og kan I kort forklare, hvorfor der findes både A- og B-aktier?

A.D.J., Langå

SVAR:
I et effektivt marked burde kursen være den samme. Kursforskellen kan til dels forklares med en højere likviditet i B-aktien. Store investorer med betydelig volumen bag sig vil foretrække B-aktien, hvilket har drevet kursen højere op end A-aktien. Som privat investor er A-aktien dog klart at foretrække. Du får simpelthen mere for pengene. Primo marts er forskellen mellem A- og B-aktierne 3.000 kroner, hvilket giver 4,5 procent i rabat, selv om de to aktier giver samme udbytte. Rabattens størrelse varierer lidt over tid.

Forskellen mellem A- og B-aktier ligger i, at kun A-aktierne har stemmeret. Stifteren ville gerne have andre investorer med ind i selskabet, men helst bestemme det hele selv.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen her.

Tags

Anbefalede artikler