Hvor længe fortsætter jubelfesten?

Aktieugebrevet ser det som et skønmaleri af virkeligheden, når bankøkonomer aflyser den globale økonomiske afmatning og spår økonomisk fremgang.

INVESTERING

Hvordan skal man forholde sig til et aktiemarked, når det efter hvert eneste mindre eller større tilbagefald blot stiger endnu mere kort tid efter?

Dette har nærmest være automatik i et år. Også selvom det efterhånden meget længe ventede økonomiske opsving fortsat lader vente på sig.

Indrømmet: I de seneste to-tre uger har de økonomiske nøgletal været lidt bedre end tidligere, hvor de var rent ud sagt elendige.

De lidt lysere udsigter har fået bankøkonomer til at aflyse den globale økonomiske afmatning og spå økonomisk fremgang forude.

Vi ser det som et skønmaleri af virkeligheden, og en ønskedrøm, og de samme bankøkonomer har spået bedre økonomiske vinde i mere end et halvt år, uden at der er sket noget nævneværdigt.

Nu klamrer de sig til et spinkelt håb. I den vestlige verden, især USA, er den økonomiske vækst nu ved at komme meget svagt i gang, og det har nærmest udløst jubelscener hos bankøkonomerne.

Vi ser som en best case, at aktiemarkederne forsigtigt klatrer 5-8 procent yderligere frem de næste måneder. Men den sandsynlige case er, at den gode stemning pludselig og brat afbrydes af en konkret negativ begivenhed, skuffelse over nøgletal, stigende renter eller blot ”nu er det nok.”

Og derefter går det brat nedad med mindst 10-15 procent.

Stimulans fra centralbankerne

Realiteten er, at centralbankerne fortsat stimulerer økonomien med nul-renter og ekstremt attraktive lånevilkår for bankerne.

Alligevel er ”patienten” stadig dødssyg, men begynder at røre en lille smule på sig på grund af en overvældende mængde kunstige stimulanser.

På mange måder er vi stadig på bunden af hullet, men det er ved at gå en smule fremad. Intet tyder dog på, at vi er på vej mod en mere solid vækstperiode.

Det mest positive er, at Kina og det øvrige Asien trækker de vestlige økonomier lidt fremad, men ikke til at kunne starte et selvforstærkende økonomisk opsving.

Uløste kæmpeproblemer står stadig i en lang kø i den vestlige verden: USA står fortsat med en rekord høj arbejdsløshed, også selvom der på det seneste har været nogle spredte positive signaler.

Og dog? Beskæftigelsesrapporten fra ADP viste for nylig et fald i den private beskæftigelse på 23.000 personer. Den officielle beskæftigelsesrapport for marts viste for første gang et større plus med 162.000 nye arbejdspladser. Med til historien hører dog, at der bag fremgangen ligger 39.000 nye offentlige jobs, andre plus 45.000 indenfor sundhed og undervisning, og andre 40.000 indenfor midlertidig hjælp.

Den mere usikre husstandsundersøgelse viser stabilisering af den samlede arbejdsløshed omkring 9,7 procent.

Mere tankevækkende er det, at det brede mål for arbejdsløsheden, U6, som også omfatter tvunget deltidsarbejde grundet økonomiske årsager, de seneste to måneder er steget – fra 16,5 procent til 16,9 procent.

Frygt for stigende renter

Vi frygter, at den ekstremt spæde fremgang ødelægges af stigende renter: Den amerikanske obligationsrente viser tegn på brud op gennem vigtige tekniske modstande.

Samtidig fortsætter oliepriser, råvarepriser og ISM-inputpriser med at stige markant.

En yderligere stigning i obligationsrenten kan vælte den svage økonomiske balance, hvilket vil være gift for aktiemarkedet.

Det vil få det skrøbelige amerikanske boligmarked til at krakelere, og yderligere undergrave mange af de usikre aktivværdier, der ligger parkeret i bankerne, og som reelt bør nedskrive enorme beløb.

AktieBarometeret faldt igen i denne uge en smule tilbage, men den samlede barometerstand står fortsat i plus.

Den samlede score falder i denne uge fra 0,8 til 0,6 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Meget tyder dermed på, at styrken i kursstigningerne er aftagende, men dog med en fortsat positiv undertone.

I denne uges opdatering får to af de i alt fem signaler et minuspoint, mens et enkelt signal får et pluspoint.

Minuspoint får BørsmæglerBarometeret, da de udenlandske finanshuse de seneste uger er blevet mere tilbageholdende med at købe danske aktier.

Af AU Professionel fremgår, at der i to ud af de seneste tre uger har været udenlandsk nettosalg af danske aktier.

Det andet minuspoint rammer signalet for aktietendens, hvor især den kortsigtede tendens baseret på MACD på dag-til-dag basis viser stærke svaghedstegn.

Signalet ligger fortsat i plus én. Svækkelsen siger noget om, at stigningshastigheden på det seneste har været stærkt aftagende, og det kunne tyde på udmattelse.

Tags

Anbefalede artikler