Hvad er fordelen ved at være børsnoteret?

Ugens spørgsmål til Penge & Privatøkonomis eksperter.

INVESTERING

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:
Hvorfor vælger nogle selskaber at være børsnoterede, mens andre undgår at gå på børsen? K.N., Odense

SVAR:
Den grundlæggende idé med en børsnotering er, at virksomheden skaffer adgang til risikovillig kapital, og at investorerne på et hvilket som helst tidspunkt kan komme ud af deres investering ved at sælge deres aktier gennem børsen. Hvis virksomheden ikke har brug for kapital, eller investorerne ikke har brug for at kunne sælge deres aktier, er den direkte værdi af en børsnotering begrænset.

Nogle virksomheder ser dog en børsnotering som en del af en samlet PR-strategi. Virksomheden har lettere adgang til avisernes spalter og har dermed mulighed for at opnå en vis goodwill i forhold til kunder, politikere, banker og den brede offentlighed.

Ulempen ved en børsnotering er blandt andet, at virksomheden skal betale penge til fondsbørsen for noteringen. Dertil kommer et krav om orientering af markedet ved kurspåvirkende nyheder samt mere udførlige regnskaber, og nogle selskaber kan føle det som en ulempe, at markedet og analytikerne ofte stiller kortsigtede krav til indtjeningen, mens selskabet hellere vil fokusere på den langsigtede vækst.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

 

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen, Økonomisk journalist her.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display