Hvad er en aktie?

En aktie er en andel i en virksomhed. Du ejer med andre ord en del af virksomheden, når du køber en aktie.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Aktier handles på verdens børser, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer prisen (kursen) på aktien. Interessen for at købe og sælge en aktie afhænger af markedets aktuelle vurdering af aktien og de fremtidige forventninger til selskabet.

Det er muligt både at tjene og tabe penge på aktier. Du tjener penge på aktien, når kursen stiger – og taber penge, når den falder. Du kan også tjene penge ved at få udbetalt udbytte. Et udbytte er en andel af selskabets overskud, der bliver udbetalt til aktieejerne, og du får den andel, der svarer til din beholdning af aktier i selskabet.

Der er uendeligt mange faktorer, der spiller ind på aktiekursen, og det gør det svært at forudsige, om en aktie vil stige eller falde. Ved at bruge de redskaber, vi giver dig, kan du øge dine muligheder for at gætte rigtigt.

Typer af aktier
Der er et væld af aktier at vælge imellem. Alene på OMX Copenhagen kan du købe aktier i næsten 200 selskaber.

Via de fleste banker kan du desuden købe aktier i udenlandske selskaber noteret på børserne i Stockholm, New York, London og Frankfurt – for nu blot at nævne nogle stykker.

Aktierne kan grupperes på flere af måder, men vi har valgt at fokusere på to af de mest udbredte måder, hvor aktierne er opdelt i enten cykliske eller defensive aktier eller i vækst- eller valueaktier. Det er med til at give overblik, men er også et nyttigt redskab, når du skal lægge en strategi for din investering i aktier.

Tags

Anbefalede artikler