How low can you go?

De sidste par uger er der åbnet op for historisk lave fastforrentede lån med kuponrenter på blot 2 og 2,5 pct., som giver nye muligheder for låntagerne.

INVESTERING

Renterne fortsætter med at sætte nye rekorder i nedadgående retning, og aktuelt er øjnene rettet mod de fastforrentede.

Lidt dårligere væksttal for Europa for nylig og uro i Ukraine er med til at presse renterne længere ned, end de i forvejen meget lave niveauer, vi har haft en periode.

- For ganske nylig åbnede vi en 30-årig fastforrentet obligation med en rente på kun 2,5 pct. Det svarer nogenlunde til det historiske gennemsnit for F1-renten. Og nu har vi så lige åbnet op for tilbud i en 20-årig obligation med kun 2 pct. i fast rente, fordi renterne fortsætter med at falde, fortæller cheføkonom Ulrikke Ekelund.

Det åbner en række muligheder for kunder, der ønsker sig en fast lav rente de næste 20 eller 30 år. Og hvem kan det så være interessant for?

- Det kan være interessant for en lang række låntagere. Har man allerede i dag et fastforrentet lån med en rente på 4 pct. eller mere, er man bestemt i målgruppen, hvis man har en længere horisont i sin bolig. Så bør man helt klart få et tilbud på en omlægning, og der er jo ikke nogen, der siger, at man skal gå efter en 30-årig obligation. Har man en restløbetid på sit nuværende lån på omkring 20 år, er det jo oplagt at gå en i 20-årig obligation, forklarer Ulrikke Ekelund.

Med de nye åbninger er mulighederne nemlig mange, og der er flere løbetider at vælge mellem, afhængig af, hvad man har af behov:

- Hvis man har omkring 20 års restløbetid tilbage i dag på et 4 pct.s lån og ønsker at få sin ydelse længst muligt ned, men samtidig have sikkerhed for renten, kan man jo vælge at lægge det om til et nyt fastforrentet lån med lavere rente og så samtidig forlænge løbetiden til 30 år, siger cheføkonomen.

Også låntagere med rentetilpasningslån kan være med

Gennem en periode har der været tendens til, at flere og flere låntagere tager fast rente. Og måske kan de endnu lavere faste renter friste nogle af de mange låntagere med rentetilpasningslån? Har man et F1-lån, vil en omlægning til fast rente give en højere ydelse, men til gengæld får man fuld sikkerhed for renten fremover. Men står man for at skulle rentetilpasse et lån med 5-10 års fastrenteperiode til nytår, er det oplagt at overveje en omlægning til fast lav rente.

- En familie, der skal rentetilpasse deres F5-lån, vil med en restløbetid på det nuværende lån på 25 år netto skulle betale stort set det samme, som de har gjort hidtil, hvis de lægger om til et nyt 25-årigt lån med fast rente på 2,5 pct.. Nu får de bare fast rente resten af lånets løbetid. Samtidig får de muligheden for at konvertere op og ned igen i takt med, at renten ændrer sig. Dermed kan de også få mulighed for at skære af deres restgæld. Vælger de samtidig at forlænge løbetiden på det nye lån til 30 år, bliver den nye ydelse lidt lavere, fortæller Ulrikke Ekelund.

Tags

Anbefalede artikler