Hold på urets værdi

Swiss Made og klassikere. Det er nogle af ledetrådene, hvis du vil have et ur, der holder prisen - og måske endda stiger i værdi.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

I februar måned sidste år skete der noget, som med et slag gjorde en række vintageure fra Schweiz en del mere værd. Her blev grænsen for, hvornår urene måtte kalde sig for Swiss Made ændret. Før skulle minimum 50 procent af uret være produceret i Schweiz - efter de nye regler skal 60 procent af uret være produceret i alpelandet for at få det eftertragtede prædikat.

”Det gjorde, at håndlavede vintageure fra Schweiz fra 40’erne, 50’erne og 60’erne pludselig steg med op til 30 procent, fordi så godt som alle delene i dem, i modsætning til dem i en række nyere ure, blev produceret og samlet i Schweiz,” siger Joe Henningsen, der forhandler vintageure på wristchronology.com.

Klassiske dyder
Der er ifølge Joe Henningsen stor efterspørgsel på de klassiske schweiziske ure i disse år. Det er ikke blot fordi, der er opstået en trend med, at du pludselig skal til at gå med morfars gamle ur igen. Folk har også fået øjnene op for, at vintageure fra Schweiz kan være en god investering.

”Hvis du vil have et nyt håndlavet ur, selv fra en relativt ukendt schweizisk urmager, kommer du hurtigt op på 30-40.000 kroner. Men kigger du på vintagemarkedet, kan du finde et rigtig velholdt ur fra 40’erne eller 50’erne, der kan være op til 100 procent håndlavet, og som koster en tredjedel af det. Hvis du passer på det, vil det blive endnu mere værd med årene, fordi der vil være færre og færre af dem i verden,” siger Joe Henningsen.

Hos Hvelplund Ure & Smykker har indehaveren Paul Hvelplund også lagt mærke til, at kunderne i stigende grad går efter de gode gamle klassikere som Omega Speedmaster og Omega Seamaster.

”Folk køber ikke rigtig modeure længere. I 00’erne købte man måske et nyt ur, der passede til ens nye jakkesæt, men det ser vi ikke på samme måde i dag. Nu kigger folk mere efter klassikerne, som de ved, at de kan få det samme eller mere for, hvis de senere vil sælge det igen,” siger han.

Gode investeringstips
Køber du et nyt ur, for at det skal holde værdien og måske endda blive mere værd med årene, er der et par gode råd, du bør følge.

Ifølge Paul Hvelplund er det ligegyldigt, om uret er lavet i guld eller stål. Men du bør gå efter eksemplarer med enten mekanisk eller automatisk urværk. Det betyder, at du enten skal trække uret op selv, eller at det trækker sig selv op, når du går med det. Batteridrevne kvartsure holder ikke værdien på samme måde.

”For at uret skal holde sin værdi og blive mere værd, skal det være et samlerobjekt. Det betyder, at man skal sætte sig ind i, hvilke ure der er efterspørgsel på, og som måske er svære at få fat på. Patek Philippe-ure er de ure, der bedst holder deres værdi og bliver mere værd med årene - med de andre mærker skal man generelt kigge efter specifikke modeller for at finde nogle, som vil være særligt gode investeringsobjekter,” siger Paul Hvelplund.

Et nyt Patek Philippe herreur begynder ofte på den anden side af 130.000 kroner, og hvis du er i tvivl om, hvilke modeller du bør gå efter, så spørg en forhandler eller tjek sitet timegeeks.dk.

 

Serviceeftersyn eller ej?
Har du købt et nyt ur, som du regner med at gå med i en række år, inden du sælger det videre, skal du huske vedligeholdelsen.

”Ligesom man kører sin bil til service, skal man huske at få tjekket uret. Hvis man har et ur med et mekanisk eller automatisk værk, skal det til serviceeftersyn hvert fjerde eller femte år. Her bliver der skiftet pakninger, værket bliver renset, og det bliver smurt. Hvis man ikke får det gjort, vil det langsomt gå mere og mere upræcist og til sidst gå helt i stå,” siger Paul Hvelplund.

Den samme tommelfingerregel eksisterer ikke med vintageure. Men du skal selvfølgelig bære det med omhu.

”Det betyder, at du for eksempel skal lade være med at spille tennis eller flække brænde med det på, og lad være med at tage det med i bad såvel som i svømmehallen og til stranden. Men derudover er der en ret simpel tommelfingerregel: Hvis dit ur begynder at tabe eller vinde tid, så få det renset. Lad være med at få det renset unødigt fra tid til anden, hvis det som udgangspunkt virker, som det skal,” siger Joe Henningsen.

Pas på patineringen
Har dit vintageur patinering i form af små olieudtræk på skiven eller ridser på urkassen, skal du ikke få det afrenset og poleret. Det kan ifølge vintageforhandleren få værdien til at falde.

Når du får skiven renset, fjerner du et tyndt beskyttende lag. Det lag er der penge i. For når det er væk, begynder oxyderingen af skiven. Hvis du skal have skiven renset, bør du i stedet få fjernet de små støvpartikler og den slags på en anden måde.

”Det samme gælder urkassen. Hver gang du får den poleret, fjernes 0,1-0,4 millimeter af metallet, hvilket gør urkassen tyndere, så den let mister sin originale form. Derudover kan du risikere, at urets horn, hvor remmen sidder, bliver poleret skæve. Få afrenset urskiven og poleret urkassen, hvis du selv kan lide det og ikke regner med at sælge det videre med fortjeneste. Men lad være, hvis du vil værne om urets værdi,” siger Joe Henningsen.


Fra Penge & Privatøkonomi, maj 2014

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display