Hold fast i dine vinderaktier

Lær at holde dig fra salgsknappen, når det kommer til dine mest lukrative aktier. Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet giver dig her værktøjet til det.

INVESTERING

Mange private investorer bliver fristede til at sælge deres kursvindere for tidligt. I stedet køber de ud fra devisen: »dagens tabere må være morgendagens vindere« og vice versa.

Handelsknappen bliver næsten besøgt endnu mere flittigt, desto tættere du sidder på kursudviklingen og følger intenst med hver dag. Virkeligheden er en lidt anden. Vinderne har en tendens til at være vindere i længere tid, end du aner, og på samme måde har taberne en tendens til at forblive tabere i en længere periode.

Vindervirksomheder bliver ikke skabt over natten og på tilfældigheder. Hvis vi for en stund ser bort fra selskaber, der oplever en hurtig hall of fame, og senere, som en anden Tour de France rytter, falder tilbage og ned igennem feltet som en konsekvens af at have ydet over evne i en længere periode, så er vindere skabt af solidt stof. En vinderaktie har med andre ord vinderkarakteristika.

Stigninger har flere fædre
Et selskab i konstant fremgang bliver ved med at stige. Det sker dels som en konsekvens af, at indtjeningsudviklingen er positiv og meget ofte også, fordi investorerne oveni den stigende indtjening bliver kursbelønnet med en stadig lavere risikofornemmelse og -præmie. Simpelthen fordi selskabet bag aktien bliver ved med at leve op til forventningerne.

Investorerne får med andre ord i pose og i sæk. Det er ikke så underligt, for i en stadig mere foranderlig verden tyr investorerne til det sikre. De fokuserer på de aktier, som med usvigelig sikkerhed år efter år leverer fremragende resultater og afkastforvænner investorerne. Aktierne har et godt og højt bundniveau. Novo Nordisk er et godt eksempel herpå.

Hvad kendetegner vindere?
Der er flere faktorer, som kan give dig et hint om, at du har fat i en vinderaktie. Noget af det, som jeg blandt andet fokuserer på, er:

  • Hold øje med indtjeningsmæssige justeringer. Så længe der sker opjusteringer, bør du i hovedreglen holde fast. Opjusteringer varer ved længere, end du antager. På samme tidspunkt har dårligdomme i trængselsvirksomheder det med at bide sig fast i en længere periode.
  • Fokuser mindre på prisfastsættelse af aktien. Hvis den har de rette kvaliteter, så køb. Prisen er det, du kan se, mens indtjeningen er det, du estimerer. Kend investeringsspillereglerne. Når flertallet fokuserer på vækst og indtjeningsjusteringer, er det lig med spillereglerne.
  • Fokuser på innovationskraft, markedsposition, langsigtet trend og evnen til at forny virksomheden.
  • Stærke virksomheder har en stærk ledelse.

Det er fristende at sælge
Fortsatte stigninger i selskaber med et højt og stabilt bundniveau, får det til at krible i mange investorer. »Nu må der snart være nået en øvre grænse for, hvor meget vækst og indtjening der kan være i et enkelt selskab,« er en typisk reaktion. Men det går ofte lige modsat.

De gode historier har en tendens til at fortsætte om ikke i det uendelige, så dog meget længere end du umiddelbart kan forestille dig. Novo Nordisk, Apple, Google er gode eksempler på det. Den samme udvikling gælder de aktier, som kan ride din portefølje som en mare. Det lyder let at udnytte denne tendens, men i praksis er det ganske svært. At være disciplineret er meget vigtigt. Også på aktiemarkederne.


Fra Penge & Privatøkonomi, april 2014

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display