Høj rente på sikre obligationer

Ser du bort fra Sydeuropa, kan der være mulighed for et højt afkast med en lav risiko i højrente statsobligationer. Vær dog opmærksom på den politiske risiko.

INVESTERING

De færreste investorer har statsobligationer med høj rente på deres hitliste i disse dage. Tænk bare på Grækenlands problemer med at sælge sine obligationer, der i efteråret var så upopulære, at renten kom langt over 100 procent – og det selv på 1-årige obligationer. Men holder du dig fra Sydeuropas økonomiske ragnarok, kan der være fornuft i at investere i højrente statsobligationer.

Faktisk mener Thomas Brund, der er senior porteføljemanager i Sydbank, at du netop nu kan få i både pose og sæk. »Normalt er der er en tæt sammenhæng mellem højt afkast og høj risiko. Men lige netop hvad angår obligationer fra vækstlandene, så synes den sammenhæng at forsvinde. Der er nærmere tale om høj rente med lav risiko,« siger han.

Forklaringen er ifølge Thomas Brund, at mange vækstøkonomier – i modsætning til Europa og USA – har godt styr på statsfinanserne, hvorfor der er lille risiko for, at de ikke tilbagebetaler gælden.
Var der udelukkede fokus på økonomien, så burde mange af vækstlandenes obligationer give en langt lavere rente.
Alligevel er renten på deres statsobligationer ofte høj. »Det er paradoksalt. USA og Europa står midt i en gældskrise af historiske dimensioner og betaler tæt på ingenting i rente. Imens må vækstlandene, der på mange måder står i en bedre økonomisk situation, betale en høj rente,« siger han.

Politisk risiko tæller

Når obligationer fra lande som Brasilien, Rusland og Mexico giver en rente på op til 10 procent om året, skyldes det ikke den økonomiske risiko, men den politiske. Den er da også til stede. Det kunne ses i Egypten i foråret, hvor diktatoren Hosni Mubarak blev væltet. Endnu i dag er det usikkert, hvad landets fremtid bringer. »Var der udelukkede fokus på økonomien, så burde mange af vækstlandenes obligationer give en langt lavere rente. Men der er også en politisk og institutionel risiko, som du bør være meget bevidst om,« siger Thomas Brund.

På trods af den politiske og institutionelle risiko mener Sydbanks porteføljemanager, at potentialet er stort, specielt i en veldiversificeret portefølje af obligationer fra vækstlandene. Det skyldes, at de økonomiske problemer i Sydeuropa gør det mere attraktivt at fokusere væk fra Europa og USA og over på vækstlande med styr på økonomien.

I sidste ende kan det få vækstlandenes stats- og virksomhedsobligationer til at stige i kurs.

Stort potentiale

I år er det dog ikke et imponerende afkast, som investeringsforeninger med fokus på vækstlandenes obligationer har haft. Afkastet i de bedste foreninger er steget cirka fem procent. Men det er stadig bedre end C20-indekset, der har tabt 20 procent i skrivende stund. Til gengæld har de bedste foreningers afdelinger med højrenteobligationer givet et gennemsnitligt årligt afkast på 20-25 procent de seneste tre år.

5 danske fonde der har sikre statsobligationer med tårnhøj rente

Investeringsforeningen fra Danske Invest har givet det bedste afkast de sidste tre år. Her er i dag obligationer fra lande som Peru, Indonesien og Rusland.
Investerings-forening Fondskode Afkast 1 år Afkast 3 år ÅOP
Danske Invest Nye Markeder Obl. DK0016209323 3,92% 26,41% 1,30%
Alfred Berg Invest Emerging Mar. DK0016268766 2,10% 23,03% 1,34%
Handelsinvest Højrentelande DK0016259690 0,24% 22,45% 2,05%
Sydinvest Højrentelande, Akk. DK0060012979 3,77% 21,69% 1,55%
Sydinvest Højrentelande Mix, Udb. DK0016231921 1,68% 20,73% 1,11%

Kilde: Morningsstar. Data pr. 28.10.2011.

Tags

Anbefalede artikler