Her er det strengt forbudt at handle aktier

INVESTERING

Mange investorer er bekymrede for utilsigtet at begå insiderhandel. Her får du en række eksempler på, hvornår det er strengt forbudt at handle aktier.

HØRER TILFÆLDIGVIS EN HISTORIE

Scenarie: En journalist overhører ved en tilfældighed en endnu ikke offentliggjort historie om en børsnoteret virksomhed. Han handler straks aktier i selskabet.

Jesper Lau Hansens vurdering: Der er RØDT LYS for at handle. Han må indse, at nyheden ikke er kendt i markedet, og siden han handler, må han tro, at den vil være kurspåvirkende.

GIVER EN KOLLEGA ET TIPS

Scenarie: Journalisten fra ovenstående eksempel skriver ikke selv artiklen om, hvad han har hørt, men overlader den som et tips til en kollega, der har det som stofområde. Og derefter handler journalisten aktier.

Jesper Lau Hansens vurdering: Der er stadig RØDT LYS for at handle aktier, både for den, der giver tipset til kollegaen, og også for kollegaen. Først når historien er trykt, er der grønt lys til at handle. Der kan faktisk være to lovbrud i kæden: Der er rødt lys for begge journalister for at handle. Der er endvidere rødt lys for den første journalist til at videregive oplysningen til den anden – medmindre fornuftige og lovlige grunde taler for det.

Her må det afhænge af, om den første journalist burde indse, at der var en konkret fare for, at den anden journalist ville begå insiderhandel. Er det ikke tilfældet, fx fordi det på avisen er almindeligt, at en journalist giver stof videre til en anden, hvis område det er, vil det ikke være en overtrædelse af forbuddet mod videregivelse af intern viden.

OPDAGER ET MØDE UDE I BYEN

Scenarie: En kontorfunktionær opdager tilfældigt, at den administrerende direktør har aftalt et møde ude i byen med ledelsen af en større konkurrerende virksomhed, som er kendt for aggressive opkøb. Vedkommende lægger derfor to og to sammen og agerer derefter.

Jesper Lau Hansens vurdering: Den er lidt speget. I nogle lande har man imidlertid skrevet et krav ind om, at der skal være tale om præcis information. Et kommende EU-direktiv vil gå ud på det samme. Generelt har det også været indfortolket i dansk ret.

Men mener man, at det er en nyhed i forhold til markedet, at der kan være en handel på vej, så er der RØDT LYS for at handle aktier ud fra den viden. Igen vil myndighederne skele til den faktiske adfærd.

Hvis man skynder sig at handle, antyder det jo, at man selv opfattede oplysningerne som vigtige.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display