Her er det helt i orden at handle aktier

INVESTERING

Hvis du handler på baggrund af viden, der må antages at være enten almindeligt tilgængeligt eller ihvertfald offentlig for en større kreds, begår du ikke insiderhandel. Læs Jesper Lau Hansens svar på en række eksempler her.

ÅBENMUNDET GÆST I BAREN

Scenarie: Som bekendt møder man ofte åbenmundethed i bl.a. fly og barer – kan man handle på sådan noget?

Jesper Lau Hansens vurdering: Som udgangspunkt er der GRØNT LYS. Det kan man, medmindre man må forstå, at det er fortroligt og dermed ikke kendt i markedet. Men eftersom oplysninger falder i et offentligt rum med formentlig adskillige andre tilstedeværende, må man antage, at det må være kendt.

Foregår snakken imidlertid på fx et toilet, hvor den lyttende evt. ikke er synlig, må man ikke handle. Det samme gælder, hvis man i smug læser med i en rapport, en medpassager i toget eller flyet sidder med.

KONKURRENTEN KOMMER MED TAL

Scenarie: Hvis nu IC Companys dominerende konkurrent, Hennes & Mauritz, kommer med nye opdaterede tal om deres markedsandele, samtidig med at der er nyt om markedsandele fra IC Companys?

Jesper Lau Hansens vurdering: Her er der uden tvivl GRØNT LYS. Investorer har lov til at lægge to og to sammen og altså kombinere forskellige offentligt tilgængelige informationer i et nyt billede.Det kan godt være, der er tale om nogle informationer, som hver for sig er uinteressante, men som samlet set fortæller en ny historie. Det er ikke forbudt at drage sine egne konklusioner.

GODT ELLER DÅRLIGT SALG HOS B&O

Scenarie: B&O-forhandleren fortæller sin nabo, at salget af et nyt stort produkt går fantastisk/elendigt – og det agerer naboen derefter på.

Jesper Lau Hansens vurdering: GRØNT LYS. Hvis jeg som nabo får at vide, hvordan lanceringen går, må jeg gå ud fra, at oplysningerne er kendt i markedet – og at han sikkert også taler med andre.

CHAT BARE RUNDTNETTET

Scenarie: Internettet har mange aktiechatrum med indlæg fra investorer. Nogle gange er der konkrete informationer om selskaber – må man handle ud fra dem?

Jesper Lau Hansens vurdering: GRØNT LYS i langt hovedparten af tilfældene, fordi informationen må anses for almindeligt tilgængelig. Det svarer til, at oplysningerne stod i en avis. Hvis der er tale om en eksklusiv side med kun ganske få deltagere, kan situationen være en anden. Men fx www.euroinvestor.dk har i hundredvis af deltagere, og dér må man gå ud fra, at hvis nogen skriver noget her, så ved resten af markedet det også.

HVAD MED LÆGER OG INGENIØRER?

Scenarie: Må læger og ingeniører bruge deres fagindsigt til at investere i medicinalselskaber og ingeniørtunge virksomheder, eller vil der være tale om insiderhandel?

Jesper Lau Hansens vurdering: Nej, de har GRØNT LYS. Selv om de modtager særlige oplysninger på fx konferencer for fagfolk, må oplysningerne antages at være kendt i en bredere kreds af eksperter.

HVADMAN VIDEREGIVE?

Der tales af og til om videregivelsesforbuddet, men hvad går det egentlig ud på?

Mange kender det ikke, men det er altså en del af gældende lov, og ukendskab fritager ikke for straf. Hvis man ikke har en fornuftig og saglig grund til at videregive intern viden, må man holde tand for tunge, både hjemme og i byen, til hverdag og til fest.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display