Håb for europæiske aktier trods krise

De store europæiske selskaber har det fortsat svært, men efter regnskabssæsonen for andet kvartal er der dog positive tegn på bedring på længere sigt.

INVESTERING

Næsten alle selskaber i det store brede indeks for europæiske aktier, EuroStoxx600, har aflagt regnskab for andet kvartal. Ser vi på kursreaktionen er den positiv de seneste uger, da indekset er oppe med cirka 6 procent siden 1. juli. Den positiv reaktion er sket på trods af, at selskaberne samlet har vist en tilbagegang i omsætningen på knap 1 procent og et fald i indtjeningen på 8,5 procent.
 
”Sammenlignet med samme periode sidste år er der ikke megen fundamental medvind til det europæiske aktiemarked. Som investor skal man dog holde sig for øje at på trods af indtjeningstilbagegangen i kvartalet, er det tredje kvartal i træk, at der kan noteres en bedring i indtjeningen. En egentlig vending til indtjeningsfremgang ventes dog først hen imod slutningen af 2013,” siger aktiestrateg hos Formuepleje, Otto Friedrichsen.
 
Sommerrally i europæiske aktier
Siden slutningen af juni har europæiske aktier leveret 12 procent mere i afkast end de øvrige etablerede markeder og har absolut leveret et afkast på cirka 6 procent. Otto Friedrichsen mener, at det i høj grad er en bedring i de europæiske makroøkonomiske nøgletal, som danner baggrund for denne udvikling samtidig med forventning om bedre indtjening i selskaberne senere på året.
 
Effektivisering skal berettige udviklingen
Med en flad omsætningsvækst de seneste fire kvartaler og udsigt til en fortsat meget begrænset omsætningsvækst frem mod midten af 2014, kan det konkluderes, at europæisk økonomi ikke vil blive drevet frem af stigende omsætning i virksomhederne. Men da aktiemarkedet forventer en ganske kraftig stigning i indtjeningen i slutningen af 2013 betyder det, at fremgangen i indtjening primært må komme fra effektiviseringer og ikke øget salg.

Tags

Anbefalede artikler