Gør dine børnebørn velhavende

Vil du sikre dine børnebørn økonomisk, skal du komme hurtigt i gang, og med det rette valg af investering er børnebørnenes afkast faktisk mere eller mindre skattefrit.

INVESTERING

‘Side 1: Gør dine børnebørn velhavende’

Har du både ledige penge og små børnebørn, er der rigtig mange skattekroner at spare ved at overlade en mindre sum til børnebørnene i stedet for at lade pengene stå i banken til de kommende arvinger. Beholder du de ledige penge på din egen konto, kan inflation, skat og arveafgift nemlig snildt udhule værdien af formuen. Giver du derimod en kontant dåbsgave til dine børnebørn, forsvinder både skatten på afkastet og arveafgiften som dug for solen.

Efter 18 års opsparing vil dine børnebørn typisk stå tilbage med en formue der er dobbelt så stor, som hvis du selv havde beholdt pengene, investeret dem, og der siden var betalt arveafgift på 15 procent ved arv. Den skattemæssige gevinst ved at give børnebørnene en gave falder i to afdelinger. For det første kan børnebørnene i praksis slippe for at betale skat af afkastet, hvilket giver en årlig skattebesparelse på mellem 33 og 59 procent.

For det andet slipper dine efterkommere for arveafgiften på 15 procent, da arven jo i sagens natur reduceres i takt med din milde uddeling af gaver. Vi har set på et konkret og realistisk eksempel med en familie, der vælger at give deres barnebarn den maksimale gave på 56.800 kroner ved barnets dåb. Da begge bedsteforældre ønsker at give deres nyfødte barnebarn en gave, summer den samlede værdi af gaven sig op på 113.600 kroner, som der nu kan investeres for.

Rent skatteteknisk kan det ikke betale sig med et direkte køb af aktier, da afkastet i så fald beskattes som aktieindkomst uden noget fradrag. I stedet bør bedsteforældrene gå efter aktiver, der beskattes som kapitalindkomst, hvilket gælder for akkumulerende investeringsafdelinger og obligationer. Fordelen ved kapitalindkomst er nemlig, at barnebarnet kan udnytte det personfradrag på 30.600 kroner, som er gældende for unge under 18 år.

Da barnebarnet efter al sandsynlighed ikke vil have nogen personlig indkomst de første 14 år af sin levetid, vil afkastet være skattefrit på grund af personfradraget. Hvis barnebarnet efterfølgende begrænser sin jobaktivitet til en avisrute eller et job i den lokale bagerbutik, vil indkomsten i de fleste tilfælde ikke være højere, end at afkastet på “barnebarnsopsparingen” stadig kan rummes inden for personfradraget. Med en fornuftig strategi med en stor andel aktier vil et årligt afkast på 7 procent være ganske realistisk.

Her bliver bundlinjen, at barnebarnet efter 18 år vil have omkring 373.000 kroner stående på kontoen. Betaler bedsteforældrene topskat, vil formuen blot være vokset til godt 162.000 kroner på bedsteforældrenes konto, efter at arveafgiften er betalt.

‘Side 2: Gør dine børnebørn velhavende’

Tags

Anbefalede artikler