Gode råd når der er aktiepanik

Skal der købes stort op, eller sælges stort ud, når kursen på aktier rasler ned. Det kan du få et par bud på her.

  Foto: istockphoto.com  

INVESTERING

Røde farver, kursfald, nedtur og sure miner.

En barsk nedtur hjemsøger i disse dage de globale aktiemarkeder. Kurserne rasler ned med et par procent om dagen, kun afløst af små korte pusterum, hvor der er mindre plusser.

For de fleste er det yderst vanskeligt at beslutte, hvordan de skal forhold sig i den situation.

Skal der købes stort op, eller skal det hele sælges, så endnu flere tab undgås?

De fleste private småaktionærer kan dog med fordel forholde sig nogenlunde passivt.

Det er en både dyr og dårlig ide, at handle aktier frem og tilbage hele tiden i den tro, at det kan give kæmpe gevinst. Det fører ofte kun til tab og er rent spild af penge til kurtage.

Det er nemlig så godt som umuligt at sige noget helt sikkert om, hvordan det vil gå fremover med aktier, obligationer, valutakurser og andre ting på de finansielle markeder.

Svært at spå...

De finansielle markeder går deres egne veje, og kan ikke forudses. Selv hvor kurserne vil ligge om ganske få sekunder, eller få minutter ude i fremtiden, er det umuligt at sige med sikkerhed.

På det meget lange sigt, kan der med større sikkerhed siges noget fornuftigt om, hvad vej vinden blæser. Så burde aktier være en god investering.

Men det gælder kun for en større pulje af aktier, og hvis det ses over en længere årrække. Enkelte selskaber kan gå konkurs, og kan blive slået af banen af konkurrenter, eller af dårlige tider, uanset hvor store og solide de måtte se ud i dag.

Bevar roen

Små private investorer bør derfor undgå at hoppe ind og ud af markedet og handle flere gange om ugen. Det er en fejl, som mange let lader sig friste af. Men det er så godt som umuligt, at ramme toppe og bunde. Hvis det var muligt, at købe på bunden, og sælge på toppen, kunne man blive forgyldt på nærmest ingen tid. Men det kan stort set ingen, og ofte er det rent held, hvis det lykkes.

Aktier er og bliver en mere langsigtet ting, der både kræver gode nerver, og en så stor privat opsparing, at man kan klare de store nedture, som med jævne mellemrum rammer aktiemakedet.

Har man ikke pengene, eller de gode nerver, er det bedste at holde sig helt væk fra aktier.

Når kurserne falder voldsomt, som det sker i disse dage, samler store profesionelle investorer ofte lidt op. Det er gode købstidspunkter.

Mod strømmen

En gylden regel på aktiemarkedet er faktisk, at det ofte kan betale sig at gå mod strømmen. Men også det kræver yderst gode nerver, for det er let at blive pessimistisk og forsøge at glemme det hele, når tabene vælter ind over aktiedepotet som en lavine.

Det er måske også sundt at gøre sig klart, at hver gang man køber en aktie, så er der en anden, som sælger. Sælgeren tror, at kurserne har toppet og vil falde. Ellers ville vedkommende jo ikke sælge.

Mange fjender

Derfor er alle på aktiemarkedet groft sagt ens fjender. Alle er ude efter gevinst, og den smarte forsøger hele tiden at narre den mindre smarte. Derfor er der heller ikke mange, som kan levere seriøs hjælp. Man er nødt til at tænke og handle selv.

Der er masser af rådgivere fra banker og andre steder, som ofte har stribevis af gode argument for, om aktierne skal op eller ned. Det kan meget vel være argumenter, som er rigtige og gode. Men hvis et flertal på aktiemarkedet har en helt anden opfattelse, og handler i en slags panik, så kan selv den bedste og mest overbevisende argumentation være værdiløs.

Så aktier er og bliver en farlig ting. Det er de sidste ugers børspanik en klar påmindelse om, hvis nogle skulle have glemt det, efter de senere års store optur på det danske aktiemarked.

Tags

Anbefalede artikler