Gode papirer for pessimister

Selv om aktiekurserne fortsætter zigzagkursen sydpå, behøver du ikke gå i sort af den grund. De såkaldte bear-fonde gør det både billigt og ukompliceret at tjene penge på faldende markeder, men det er absolut ikke risikofrit.

INVESTERING

Med en stigende frygt for recession og sydeuropæisk gældskollaps er der dømt limbo-rock på aktiemarkederne et stykke tid endnu – og det er derfor kun naturligt, hvis du bekymrer dig over udviklingen i din aktieportefølje og frygter større tab på den korte bane.

Naturligvis kan du altid sælge ud af dine aktier og reducere din risiko, men forventer du kursfald, kan du også gå mere aggressivt til værks. I stedet for blot at begrænse skaderne kan du investere i en række papirer, hvor du ligefrem tjener penge på kursfald.

Rent teknisk foregår øvelsen ved at gå short i markedet. At shorte vil i sin grundbetydning sige, at du låner nogle aktier, som du derefter sælger på børsen for siden at købe dem billigere tilbage, når kursen er faldet. Du returnerer derefter de lånte aktier og har tjent forskellen mellem din salgspris og købspris.

At shorte enkeltaktier kan imidlertid være bøvlet og er som udgangspunkt forbeholdt store investorer, der mod betaling låner aktier fra pensionskasser og andre langsigtede investorer. For private investorer er såkaldte ETF’ere og ETN’ere til gengæld et oplagt alternativ.

Vælger du de rigtige ETF’ere og ETN’ere, shorter du i praksis et helt aktieindeks af aktier, og jo mere aktieindekset falder, jo flere penge tjener du. Disse indekserede short-fonde går ofte under betegnelsen bear-fonde.

Du kan geare pessimismen

Både ETF’ere og ETN’ere kan bedst sammenlignes med danske investeringsforeninger (fonde), men de brillierer med markant lavere omkostninger. Dertil kommer en større frihed i valget af investeringer, så fonden blandt andet kan investere for lånte midler – også kaldet en gearet investering.

Men lægger du vægt på en lav risiko i porteføljen, vil det være naturligt at se bort fra de gearede fonde og i stedet fokusere på brede indeksfonde, der stiger i samme tempo, som markedet falder.

Professionelle investorer bruger blandt andet bear-fonde til at gardere deres aktiebeholdninger mod faldende kurser. I værste fald kan det tage uger eller måneder for en professionel investor at sælge ud af en stor aktiebeholdning, hvis salget ikke skal presse kurserne på aktierne alt for langt ned, så her kan et supplerende køb af bear-fonde være en hurtig og effektiv form for forsikring mod kursfald i usikre tider.

For private investorer er bearfondene hovedsageligt et værktøj til spekulation i faldende aktiekurser. Er du benhård pessimist, sælger du dine aktier og går i ‘bear-fonde’, og er du rigtig spekulativt indrettet og villig til at tage en markant større risiko, kan du vælge en gearet fond, hvor kursen eksempelvis stiger 20 procent, hvis markedet falder 10 procent.

Her går det altså hurtigere opad, når aktiemarkedet falder – men vender markedet, kan værdien af din investering hurtigt forsvinde som dug for solen.

Stort udbud hos Nordea

Siden børsuroen startede tilbage i maj 2011, har der været rigtig gode penge at tjene for investorer, der har satset på faldende aktiemarkeder. På det hjemlige marked har Nordea lanceret en bunke ETN’ere til spekulation i enten faldende eller stigende kurser.

Eksempelvis tilbyder banken en ETN, Bear OMXC20 2, som baserer sig på udviklingen i C20-indekset. Værdipapiret er skruet sammen på en måde, så et dagligt fald i C20- indekset på eksempelvis 5 procent bliver vekslet til en stigning på cirka 10 procent. Med andre ord får investor ved dagens afslutning det dobbelte positive afkast af et fald i C20-indekset.

Strategien har betydet, at Bearcertifikatet siden midten af maj er steget med cirka 70 procent. Efter samme model tilbyder Nordea spekulation i enkeltaktier, hvoraf en gearet bear-spekulation i Pandora hører til i den succesfulde ende af skalaen. Bear-certifikatet i Pandora blev udstedt i foråret 2011 til kurs 25 og handles i dag til 155. Altså en gevinst på svimlende 520 procent på blot fem måneder, fordi Pandora-aktien i samme periode er faldet som en sten.

Går du efter en lidt bredere eksponering end blot danske aktier, er der et rigt udvalg af muligheder uden for landets grænser. Et godt udgangspunkt er internetmægleren Nordnet, der tilbyder handel med flere hundrede fonde indeholdende både aktier, obligationer og råvarer.

De udvalge fonde

Ud fra det aktuelle udbud har vi valgt fem aktieinvesteringer efter den bedste kombination af spread, omkostninger og indhold. Her på siderne gennemgår vi papirerne nærmere, og som eksemplerne viser, er der ganske varierede muligheder for at sikre sig mod recession og gældskrise.

Skulle aktiemarkederne på den anden side gå bersærk og stige med 30 procent, som danske aktier gjorde det i 2010, vil det koste dyrt på afkastet. Risikoen vælger du imidlertid selv.

Tags

Anbefalede artikler