Giver porteføljerengøring aktiemuligheder?

Investorerne siger ikke kun farvel til 2014, men i høj grad også til dette års tabere og det kan måske give muligheder i de aktier i 2015 for dem, som skuffede så massivt i år.

INVESTERING

Vi er investeringsmæssigt tæt på ultimo. 2014 har i det gennemsnitlige tilfælde været aktiegodt. Hvis du har sat dine penge på Emerging Markets generelt, Brasilien og Rusland specifikt, eller været overinvesteret i olieindustrien og/eller i norske kroner, kan du ikke nikke genkendende til at året der gik, er gået godt.

Olie og EM skuffer

Set over en bred kam har de mest negative overskrifter investeringsmæssigt i år været til oliesektoren efter de massive olieprisfald samt til Rusland og Brasilien. Fællesnævneren er bl.a. råvarer og specifikke forhold som både i Rusland og Brasilien har medført meget store aktiekursfald, ekstremt pres på valutaerne og forhøjede renteniveauer på et tidspunkt hvor det modsatte ville være det rigtigste at gøre.

Dagens taber = morgendagens vinder?

Aktiemarkederne og investorerne viser ingen nåde. Kurshammeren falder øjeblikkelig og tungt, når der er usikkerhed og skuffelser. Som i denne og andre henseender bliver prisen en underordnet faktor. Risiko og usikkerhed trumfer ofte om ikke alt så dog meget andet. Investorerne spørger sig nu om den massive underperformance som vi har set de seneste kvartaler, kan blive vendt til noget positivt næste år. Kan man med andre ord sige noget om at det som ligger sidst i afkastudviklingen det ene år ligger godt eller i det mindste bedre næste år?

Fra slemt til mindre slemt ikke nødvendigvis godt

Selskaber som underperformer det ene år, outperformer ikke per automatik det næste. Der er ikke noget som tyder på i gennemsnit, at investorer bør købe dette års tabere i forventning om at det med stor sandsynlighed bliver markant bedre allerede til næste år. Det skyldes at problemer og udfordringer ikke løses med et snuptag og kan være mere strukturelle end kortsigtet forbigående fænomener.

Vestas var bundprop 3 år i træk

Hvis man i slutningen af 2009 havde investeret i Vestas i forventning om at aktien allerede dengang var faldet (for) meget og ville gøre come back i 2010, blev man slemt skuffet. Aktien fortsatte med at være bundprop i 2010 og 2011 og ville også godt på vej i 2012, indtil aktien bundede i sensommeren med en aktiekurs på lige under 25. En bundpropplacering i et par år, betød altså ikke automatisk at aktien fik comeback får mange år senere og først efter at aktien var blevet halveret yderligere et par gange.

Strukturelle vs korsigtede udfordringer

Det springende punkt er ikke at et selskab, land eller sektor kursstyrter, men hvorfor det sker. I tilfældet med Vestas var det ikke en enkeltstående faktor, men en række ting som faldt sammen. 2014 vil udover Rusland/Ukraine krisen blive husket for de faldende oliepriser skabt af først og fremmest den amerikanske skifergas uden udsigt til at tingene igen hurtigt vil ”normaliseres” hvad det så end måtte betyde.

Olieprisen faldt massivt og olieaktierne og ikke mindst underleverandører er fulgt hurtigt og markant med ned. Først senere kommer reaktionen i ordreindgang, indtjeningsudvikling, etc. Hvis oliepriserne skulle begynde at stige igen, vil aktierne være de første til at reagere på det. Aktiemarkedet er og bliver en forventningsindustri.

Porteføljerengøring

Investorerne siger farvel til 2014. Årets resultater gøres op. Ultimo = statustid og kun få ønsker på balancetidspunkt og -dagen at skilte med sine fiaskoer. Derfor er det ikke usædvanligt, at professionelle investorer gør porteføljerent ved i slutningen af året at fjerne sporene fra de aktier i porteføljen, som har givet afkastskrammer (faldet massivt). Prisen spiller i den henseende ingen, en mindre eller i hvert fald en mindre rolle.

Skaber det købsmuligheder?

I bedste ”den enes død er den anden brød”, kan man forestille sig at denne rengøring blandt årets skuffelser sker til så markante udsalgspriser, at der, selv om en hurtig tilbagevenden til 100 USD per tønde olie ikke står som det mest sandsynlige for de kommende kvartaler, alligevel kan opstå muligheder, når der bliver gjort hovedrent i porteføljerne.

Tsunamivarsel udsendt - hvornår kommer kæmpebølgen?

På lang sigt burde der være mere værdi i energiaktierne end tilfældet er for nærværende. Ikke mindst i underleverandørerne som i bedste sandwich stil er blevet klemt. Oliepriserne er faldet og nu venter investorerne blot på hvor hårdt ramt værdikæden bliver. Som at høre et tsunamivarsel før bølgerne kommer. Du kan ane det, men har reelt ingen mulighed for at forberede dig på det. Uanset hvad er hovedrengøringen af porteføljerne i et forsøg på at gøre dem nytårsklar godt i gang.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display